Prețul petrolului și-a revenit din cădere, după reduceri de producție ale OPEC+ sub așteptări

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a redus pierderile vineri, după ce a scăzut puternic în primele tranzacții și cu peste 2% joi, pe fondul percepției că reducerile voluntare ale producției de petrol convenite de producătorii OPEC+ au fost sub așteptări, scrie Reuters.

Contractele futures ale petrolului Brent pentru luna februarie au crescut cu 6 cenți, sau 0,1%, la 80,92 dolari pe baril până la ora 0820 GMT. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 17 cenți, sau 0,2%, la 76,13 dolari.

OPEC+, care pompează peste 40% din petrolul mondial, se concentrează pe reducerea producției în condițiile în care prețurile au scăzut de la aproximativ 98 de dolari la sfârșitul lunii septembrie, pe fondul îngrijorărilor legate de o creștere economică mai slabă în 2024 și a așteptărilor privind un surplus de ofertă.

Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai OPEC+ au convenit asupra unei reduceri voluntare a producției de 900.000 barili pe zi (bpd), pe lângă prelungirea reducerilor de producție de 1,3 milioane bpd deja în vigoare. Delegații discutaseră anterior despre noi reduceri ale producției de până la 2 milioane de bpd.

Goldman Sachs a declarat că prognoza sa din decembrie pentru Brent a fost “moderat înclinată” spre partea inferioară a intervalului estimat anterior, calificând mișcarea producătorilor de petrol drept un “răspuns temporar” și “dificil de implementat”.

“Piața începuse să pună preț pe o probabilitate mare de reduceri suplimentare, inclusiv o potențială reducere nevoluntară oficială și de durată mai lungă”, a declarat Goldman într-o notă de vineri, dar și-a menținut perspectiva de preț pentru 2024 din cauza unei încetiniri așteptate a creșterii ofertei din SUA și a ofertei scăzute a OPEC.

Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Irak, Kuweit, Kazahstan și Algeria s-au numărat printre producătorii care au declarat că reducerile, care s-au ridicat la 2,2 milioane de bpd în total, vor fi aplicate treptat după primul trimestru, dacă condițiile de piață vor permite acest lucru.

Separat, Brazilia a declarat joi că va adera la OPEC+ anul viitor, deși o astfel de mișcare nu ar obliga cea mai mare țară din America de Sud la reduceri de producție.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *