Prețurile europene la gaze au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, ca urmare a avertismentelor privind o posibilă întrerupere a aprovizionării din Rusia, scrie Financial Times.
Indicele de referință european Title Transfer Facility, tranzacționat la Intercontinental Exchange, a crescut cu peste 5% în primele ședințe de tranzacționare de joi, ajungând la 46 de euro pe megawatt oră – cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut.
Creșterea a venit după ce grupul OMV din Austria a avertizat miercuri seara cu privire la o „potențială întrerupere a furnizării de gaz” din Rusia, după ce a primit 230 de milioane de euro într-un arbitraj cu Gazprom, furnizorul de gaz.
OMV a declarat că va „compensa” suma cu facturile din contractul său cu Gazprom, ceea ce ar putea duce la „o deteriorare a relației contractuale”.
Decizia în favoarea OMV a fost luată de Camera Internațională de Comerț (ICC) în legătură cu livrările neregulamentare de gaze germane de la Gazprom, a declarat miercuri grupul austriac de petrol și gaze., scrie Reuters.
Grupul petrolier și de gaze se așteaptă la o înrăutățire a contractului său cu Gazprom Export, o filială a gigantului rus al gazelor, ceea ce ar putea duce la o întrerupere a furnizării de gaze.
„OMV confirmă că poate livra clienților săi toate volumele de gaze contractate în cazul unei potențiale întreruperi a aprovizionării de către Gazprom Export”, a declarat compania cu sediul la Viena.
„Ne-am pregătit de mult timp pentru o posibilă întrerupere a aprovizionării. În orice caz, aprovizionarea cu gaze a țării noastre este sigură. Facilitățile noastre de stocare a gazelor sunt pline”, a scris ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, într-o postare pe X, miercuri.
În mai, OMV a declarat că livrările de gaze de la Gazprom din Rusia ar putea fi suspendate din cauza unei hotărâri judecătorești, fără a identifica exact cazul.
La începutul lunii aprilie, gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, ceruse unui tribunal rus să interzică OMV din Austria să apeleze la arbitrajul internațional.
Mai târziu, în aceeași lună, Gazprom a intentat procese la o instanță rusă împotriva companiei cehe de utilități CEZ, OMV și grupului energetic slovac ZSE.
OMV inițiase proceduri de arbitraj împotriva Gazprom în legătură cu participarea sa la un zăcământ de gaze din Rusia.