Prețurile gazelor din Europa au crescut pe fondul îngrijorărilor privind reducerea fluxurilor de gaze din Rusia

Redacția mai 12, 2022 0 comentarii
gaze

Prețurile gazelor europene au crescut joi peste 100 de euro pe Megawat-oră din cauza incertitudinilor noi legate de fluxul de gaze din Rusia către Europa care a scăzut miercuri cu un sfert, după ce Kievul a oprit utilizarea unei rute majore de tranzit , scrie Financial Times.

Prețul gazului a crescut cu mai mult de 12%, până la 106 euro pe Megawat-oră, față de aproximativ 90 euro pe Megawat-oră la începutul săptămânii, deoarece furnizarea de gaz rusesc a fost sub o serie de noi amenințări.

Miercuri seara, Kremlinul a sancționat Gazprom Germania, un set de companii deținute anterior de Gazprom, compania de stat rusă de gaze, pe care Berlinul a preluat-o luna trecută. Noua legislație împiedică entitățile rusești să vândă gaze sau să facă tranzacții cu o serie de companii Gazprom Germania.

Astora, una dintre subsidiarele sale, este unul dintre cei mai mari deținători de stocare subterană a gazelor din Germania, iar Wingas, WIEH și WIEE, care sunt tot sub sancțiunile Moscovei, sunt distribuitori de gaze în Germania care fac tranzacții mari cu Gazprom.

Guvernul german nu a subliniat încă impactul pe care l-ar putea avea sancțiunile asupra furnizării de gaze. Andrei Belyi, consultant în gaze la Balesene, cu sediul în Estonia, a spus că statul rus a „crescut nivelul de incertitudine pentru cumpărătorii și consumatorii europeni”.

Acest lucru a venit după ce operatorul de conducte ucrainean a oprit fluxul de gaz printr-una dintre cele două conducte majore care aduc gazul rusesc în toată țara în Europa.

Comercianții s-au concentrat săptămâni întregi asupra unui nou mecanism de plată a rublei cerut de Rusia, care a determinat Polonia și Bulgaria să fie oprite de la gazul rusesc. Conflictul ar putea izbucni din nou mai târziu în mai, când mai mulți cumpărători europeni ar trebui să efectueze plăți către Rusia.

Ca urmare a incertitudinii cu privire la aprovizionarea cu gaze rusești, prețurile pentru energia germană au atins joi cel mai ridicat nivel din anul până în prezent, la 227,75 euro pe Megawat-oră, potrivit Refinitiv. Prețurile energiei electrice tind să urmeze prețurile la gaze, care sunt în creștere.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.