Prețurile GNL către Europa au atins cel mai scăzut nivel din 17 luni

GNL gaze naturale lichefiate Sursa foto: EY.com

Prețul din prima lună al gazului natural lichefiat (GNL), inclusiv costurile de livrare, către nord-vestul Europei a atins cel mai scăzut punct de un an și jumătate în această săptămână, urmărind prețurile de referință ale gazului european, au arătat datele de la Spark Commodities.

Prețul din februarie pentru GNL livrat de la navă (sau DES) a fost evaluat ultima dată joi târziu la 17,50 USD/MMbtu (55,56 EUR/MWh), la cea mai scăzută valoare de la 16,03 USD/MMbtu înregistrată pe 26 august 2021.

Aceasta se compară cu prima evaluare a prețului GNL pentru nord-vestul Europei, produsă de agenția de reglementare ACER a UE, joi, de 56,77 EUR/MWh.

Noile evaluări ACER sunt menite să creeze alternative la TTF, indicele de referință olandez al prețurilor la gaz.

Prețurile GNL au urmărit pierderile contractului din prima lună pe hub-ul olandez TTF – cel mai lichid din Europa – care a scăzut cu 11% în ultimele șapte zile pentru a se tranzacționa în jur de 60 EUR/MWh, după ce a atins un minim de 16 luni la începutul săptămânii.

Între timp, reducerile pentru încărcăturile de GNL pentru livrarea din februarie s-au redus ușor, la 1,70 USD/MMbtu.

Europa a importat volume record de GNL de peste un an pentru a înlocui cât mai mult gaz rusesc posibil pe fondul reducerilor de aprovizionare legate de războiul Moscovei împotriva Ucrainei și de sancțiunile care au urmat.

Prețurile la gazele europene premium din Asia au trebuit să crească, sau cele asiatice să scadă, pentru a continua să atragă livrări robuste de GNL în regiune, deoarece în prezent era mai atractiv să se livreze în Asia de Nord-Est, a spus un participant pe piață.

Prețurile spot asiatice ale GNL de pe indicatorul de referință JKM se tranzacționau în prezent la o primă de aproape 6 EUR față de contractul european de gaze din februarie pe TTF.

Între timp, pentru luna martie, profitabilitatea medie a expedierii unei mărfuri din SUA de la Sabine Pass – inclusiv costul, asigurarea și transportul – în Europa, a scăzut cu 1,81 USD pe săptămână la 16,01 USD/MMbtu, comparativ cu 17,01 USD/MMbtu pentru traseul asiatic, conform datelor.

A fost mai profitabil să expediezi în Asia până la sfârșitul lunii decembrie 2023, având în vedere prețurile actuale.

Sursa foto: EY.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *