Prețurile la energie ar putea crește în această iarnă, spune șeful Agenției Internaționale pentru Energie

energie electrica Sursa foto: ACUE

Prețurile la energie ar putea crește în această iarnă, forțând guvernele să intervină și să subvenționeze din nou facturile, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, potrivit BBC.

În cazul în care economia chineză se va consolida rapid și va fi o iarnă grea, prețurile la gaze ar putea crește, punând presiune asupra consumatorilor, a declarat Fatih Birol.

Acesta a adăugat că guvernele ar trebui să facă presiuni pentru economisirea energiei și să stimuleze sursele regenerabile.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că facturile anuale la energie vor scădea în medie cu 430 de lire sterline în această lună.

Prețul gazelor a crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a dus la creșterea facturilor la energie în întreaga lume.

O serie de guverne au intervenit apoi cu ajutoare pentru gospodării, inclusiv în Marea Britanie, pentru a încerca să atenueze lovitura pentru consumatori.

AIE este o agenție care colaborează cu guvernele și industria pentru a furniza date, analize și a recomanda politici.

Dl Birol a declarat în cadrul emisiunii Today de la BBC că multe guverne europene au făcut „greșeli strategice”, inclusiv o dependență excesivă de Rusia în ceea ce privește energia, și că politica externă a fost „orbită” de decizii comerciale pe termen scurt.

El a declarat că în această iarnă „nu putem exclude” o nouă creștere a prețurilor la gaze.

„Într-un scenariu în care economia chineză este foarte puternică, cumpără multă energie de pe piețe, iar noi avem o iarnă grea, am putea vedea o presiune puternică de creștere a prețurilor la gazele naturale, ceea ce, la rândul său, va pune o povară suplimentară asupra consumatorilor”, a spus el.

Economia chineză și-a revenit după ridicarea restricțiilor Covid, dar recent economia sa a încetinit.

Agenția de rating S&P Global și-a redus săptămâna aceasta prognoza privind creșterea economică a Chinei, afirmând că „riscul este ca redresarea sa să piardă și mai mult din avânt pe fondul unei încrederi slabe în rândul consumatorilor și pe piața imobiliară”.

Băncile de investiții, inclusiv Goldman Sachs, au redus, de asemenea, previziunile privind creșterea economică a Chinei.

Cu toate acestea, Birol a declarat că guvernele, inclusiv cel al Marii Britanii, ar trebui „să continue să promoveze măsuri de economisire a energiei, mai ales în perioada de iarnă”.

De asemenea, acestea ar trebui să promoveze tehnologiile regenerabile pentru ca acestea „să vadă lumina zilei cât mai curând posibil” și să reducă timpul necesar pentru obținerea autorizațiilor și să caute „opțiuni energetice alternative”, a spus el.

El a spus că „nu ar exclude întreruperile de curent” în această iarnă ca „parte a jocului”.

„Nu știm încă cât de puternic își va reveni economia chineză”, a spus el.

National Grid a declarat iarna trecută că întreruperile scurte de energie electrică erau o posibilitate – în cele din urmă, acest lucru nu a fost necesar.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Am cheltuit miliarde pentru a proteja familiile atunci când prețurile au crescut în timpul iernii, acoperind aproape jumătate din factura de energie a unei gospodării tipice, urmând ca acestea să scadă în medie cu aproximativ 430 de lire sterline începând din această lună.”

Facturile la gaz și electricitate pentru consumatorii casnici din Regatul Unit au scăzut la sfârșitul săptămânii, după ce a intrat în vigoare o modificare a plafonului prețurilor la energie, iar în această iarnă se așteaptă o nouă scădere, mai mică.

Cu toate acestea, în condițiile în care factura anuală la energie a unei gospodării tipice va fi de aproximativ 2.000 de lire sterline, costurile sunt încă mult mai mari decât norma de dinainte de pandemie.

Sursa foto: ACUE

Comentarii

  1. Numai idioti de doi lei care habar n-au cum functioneaza sistemele energetice ,adica opresti grupuri energetice pe seama poluarii si nu pui nimic in loc trebuie sa fii ipocrit sa spui ca se scumpeste ,dar mai mult sitemele energetice nu au cum sa functioneze doar din resurse regenerabile care fiind dependente de factori naturali dar sistemele energetice nu!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *