Prețul laptelui crește pe măsură ce războiul din Ucraina amenință hrana pentru animale și aprovizionarea cu îngrășăminte

lapte, lactate Sursa foto:Pixabay

Vremea rea ​​din Noua Zeelandă, SUA și Australia, împreună cu prețurilor la gaze și întreruperile lanțului de aprovizionare legate de pandemie au pus presiune asupra producătorilor de lapte din cei mai mari cinci exportatori înainte de război. Producția combinată de lapte din Noua Zeelandă, cunoscută drept „Arabia Saudită a laptelui” deoarece controlează 35% din exporturile globale, UE, Australia, SUA și Argentina a scăzut cu 1,7% în ianuarie comparativ cu anul precedent, conform datelor broker de mărfuri StoneX, citate de Financial Times.

Producția de lapte pentru cei cinci producători a scăzut de la an la an, Noua Zeelandă și Australia înregistrând scăderi de peste 6%. După începerea războiului pe 24 februarie, prețurile produselor esențiale au crescut în continuare. Laptele praf integral, cel mai activ produs comercializat, a atins cel mai mare nivel din ultimii opt ani luna aceasta. Compania din Noua Zeelandă Fonterra, cel mai mare exportator de lactate din lume, a declarat săptămâna trecută că plătește fermierilor cu 30% mai mult pentru lapte decât în ​​urmă cu un an și a estimat că prețul va crește în continuare.

„Conflictul din Ucraina s-a adăugat unui mediu de operare deja complex al COVID-19, impactând lanțurile globale de aprovizionare, prețul petrolului și furnizarea globală de cereale”, a declarat directorul executiv al Fonterra, Miles Hurrell.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Michael Harvey, analist la Rabobank, o companie multinațională olandeză de servicii bancare și financiare cu sediul în Utrecht, Țările de Jos, a declarat că, deși procesatorii de lactate și companiile alimentare suportau cea mai mare parte a costurilor, consumatorii se pot confrunta cu creșteri ale prețurilor. Harvey a adăugat că invazia Ucrainei de către Rusia ar crește costurile de producție a laptelui, deoarece ambele țări sunt exportatori principali de îngrășăminte pe bază de azot și grâu, o hrană importantă pentru bovine, alături de porumb și soia.

Noua Zeelandă și UE reprezintă aproximativ 70% din exporturile de lapte, urmate de SUA, Australia, Brazilia și Argentina.

Craig Hough, director de politici și strategie la Australian Dairy Farmers, asociație care reprezintă fermierii din Australia, a spus că prețul crescut al furajelor este o „mare problemă” pentru fermierii de lactate, deoarece reprezintă 70-80% din costuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: