Preţurile locuinţelor în Europa ar putea fi în pragul declinului, a avertizat Comitetul European pentru Risc Sistemic / Scăderea, provocată de faptul că mediul economic se deteriorează / Băncile din Ungaria și Irlanda ar putea fi cele mai afectate

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Preţurile locuinţelor europene ar putea fi în pragul declinului, deoarece mediul economic se deteriorează şi sectorul imobiliar comercial este în pericol, a avertizat Comitetul European pentru Risc Sistemic (ESRB), transmite Reuters.

Comitetul European pentru Risc Sistemic – organismul care supervizează stabilitatea financiară în Uniunea Europeană – este condus de preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

“Ciclul real imobiliar în câteva state membre UE ar putea atinge un punct de cotitură”, se arată în raportul ESRB.

“Datele privind tranzacţiile şi studiile realizate în rândul gospodăriilor, care arată o scădere a intenţiilor de a achiziţiona sau de a construi o locuinţă, sugerează că probabilitatea declinului preţurilor în viitorul apropiat sporeşte”, a avertizat Comitetul.

Instituţia susţine că o corecţie pe piaţa imobiliară comercială ar putea provoca pierderi investitorilor, ar spori riscul creditării pentru bănci şi instituţii non-bancare şi ar determina un declin al valorii garanţiilor.

Băncile europene riscă să aibă profiturile afectate semnificativ, dacă preţurile la locuinţe în regiune încep să scadă. Deşi bilanţurile robuste ale băncilor fac ca scăderea preţurilor la locuinţe să nu reprezinte probabil un risc sistemic, nivelul expunerii creditorilor la sectorul imobiliar arată că ele vor fi afectate în privinţa câştigurilor, relevă un recent raport al S&P Global Ratings.

În mod obişnuit, împrumuturile pentru locuinţe reprezintă între 30% şi 50% din totalul creditelor acordate clienţilor de băncile europene, susţine agenţia de evaluare financiară, adăugând că probabil instituţiile trebuie să pună deoparte mai mult numerar pentru potenţiale incapacităţi de plată, în cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc.

“Sporirea riscului de credit în portofoliile de credite ipotecare va duce la o creştere proporţională a provizioanelor băncilor pentru neachitarea împrumuturilor, fiind direct afectate perspectivele lor de câştig”, avertizează S&P.

Comentariile sprijină îngrijorările din raportul prezentat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în care se arată că băncile din UE au raportat împrumuturi şi avansuri garantate cu proprietăţi imobiliare de peste 4.100 miliarde de euro, aproximativ o treime din toate creditele către gospodării şi firme non-financiare.

În ultimii ani, băncile şi-au sporit “substanţial” expunerea la credite ipotecare şi se observă unele indicii timpurii ale deteriorării calităţii activelor, avertizează EBA.

Băncile din Irlanda şi Ungaria se vor confrunta cu cea mai ridicată pondere a creditelor ipotecare neachitate în cazul unui scenariu economic dificil, avertizează S&P.

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *