Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1%. Tranzacţii volatile, pe fondul vânzărilor masive de active pe burse

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1%, revenind în teritoriu pozitiv în timpul tranzacţiilor volatile, pe fondul vânzărilor masive de active pe burse, declanşate de temerile privind o recesiune din SUA, al pierderilor din livrările libiene şi al îngrijorărilor că un conflict extins în Orientul Mijlociu ar putea afecta şi mai mult livrările de ţiţei, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Pieţele de acţiuni s-au prăbuşit în Asia, în timp ce investitorii s-au grăbit să renunţe la activele de risc, în timp ce pariau că va fi nevoie de reduceri rapide ale ratei dobânzii pentru a stimula creşterea economică a SUA.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au inversat declinul iniţial şi au urcat cu 11 cenţi, sau cu 0,14%, la 76,92 dolari pe baril până la ora 16:15 GMT, preţurile tranzacţionându-se anterior la cel mai redus nivel din ianuarie.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate a avansat cu 2 cenţi, sau cu 0,03%, la 73,54 dolari pe baril.

Îngrijorările legate de ofertă au influenţat piaţa. Cel mai mare câmp petrolier al Libiei, Sharara, şi-a oprit complet producţia, a raportat Bloomberg.

Doi ingineri au declarat sâmbătă, pentru Reuters, că protestatarii locali au închis parţial exploatarea petrolieră.

Preocupările privind recesiunea din SUA, alimentate de raportul slab referitor la locurile de muncă din iulie, publicat vineri, au slăbit luni încrederea traderilor.

”Comerţul cu petrol şi produse va fi precaut, deoarece piaţa încearcă să afle de cât de grav va fi declinul pieţei globale de acţiuni”, a scris Phil Flynn, analist senior de piaţă pentru Price Futures Group.

Scăderea consumului de motorină în China, cel mai mare contributor la creşterea cererii de petrol din lume, afectează şi petrolul.

Scăderea preţului petrolului a urmat îndeaproape scăderile de pe pieţele bursiere europene. Pierderile de pe piaţa petrolului au fost limitate şi de riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu.

Luptele din Gaza au continuat duminică, la o zi după o rundă nereuşită de discuţii de încetare a focului la Cairo.

Israelul şi SUA se pregătesc pentru o escaladare gravă în regiune, după ce Iranul şi aliaţii săi Hamas şi Hezbollah s-au angajat să riposteze împotriva Israelului pentru uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh şi a unui comandant militar de vârf al Hezbollah, săptămâna trecută.

”Riscul unui război regional mai larg, deşi cred că este încă mic, nu poate fi ignorat”, a declarat Tony Sycamore, analist de piaţă la IG din Sydney.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: