Preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 2%, de la cele mai scăzute niveluri atinse în ultimele nouă luni

petrol Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 2%, de la cele mai scăzute niveluri atinse în ultimele nouă luni, susţinute de reducerea ofertei din Golful Mexic din SUA, înaintea uraganului Ian, şi de o uşoară depreciere a dolarului american, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Preţurile au fost susţinute, de asemenea, de aşteptările analiştilor cu privire la posibile reduceri ale livrărilor din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi Aliaţilor acesteia (OPEC+), care se întrunesc pe 5 octombrie pentru a stabili politica de producţie.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 1,92 dolari, sau cu 2,3%, la 85,98 dolari pe baril. Luni, a scăzut până la 83,65 dolari, cel mai scăzut nivel atins din ianuarie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,68 dolari, sau cu 2,2%, la 78,39 dolari pe baril.

Preţurile petrolului au crescut după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, pentru petrolul Brent apropiindu-se în martie de maximul istoric de 147 de dolari.

Recent, preţurile petrolului au fost influenţate negativ de îngrijorările legate de recesiune, ratele mari ale dobânzilor şi puterea dolarului.

”În prezent, petrolul se află sub influenţa forţelor financiare”, a spus Tamas Varga, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.

„Între timp, creşterile precum cea din această dimineaţă, provocată de uraganul Ian în Golful SUA, sunt privite ca fenomene temporare”.

Dolarul s-a retras marţi de la maximul din ultimii 20 de ani, ceea ce a susţinut şi preţurile petrolulului. Un dolar puternic face ţiţeiul mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte valute.

Reducerile livrărilor au oferit, de asemenea, sprijin. BP şi Chevron au declarat luni că au oprit producţia la platformele offshore din Golful Mexic, odată cu apropierea uraganului Ian.

Într-o notă, Jim Ritterbusch, de la Ritterbusch and Associates, a declarat că întreruperile pot oferi doar o amânare momentană pentru preţul petrolului. ”Întreruperile se pot dovedi scurte”, a spus Ritterbusch, adăugând că Golful Mexic reprezintă ”doar aproximativ 15% din producţia totală din SUA în această epocă de şist”, aşa că efectul ”este susceptibil să fie minim”.

Scăderea preţului petrolului a provocat speculaţii că OPEC+ ar putea interveni. Ministrul Petrolului din Irak a declarat luni că grupul monitorizează preţurile şi nu vrea o creştere bruscă sau un colaps.

”Doar o reducere a producţiei de către OPEC+ poate rupe impulsul negativ pe termen scurt”, au spus Giovanni Staunovo şi Wayne Gordon, de la banca elveţiană UBS.