Preţurile petrolului au scăzut marţi, alături de alte active riscante, înainte de majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală, aşteptată miercuri, transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Investitorii anticipează că banca centrală americană va continua să scumpească finanţarea la şedinţele viitoare de politică monetară, pentru a tempera inflaţia.
Rezerva Federală a Statelor Unite este probabil să majoreze ratele dobânzilor cu încă 0,75 de puncte procentuale pentru a controla inflaţia.
Aceste aşteptări au un efect negativ asupra acţiunilor, care adesea se mişcă în tandem cu preţurile petrolului.
Alte bănci centrale, inclusiv Banca Angliei, vor avea şedinţe de politică monetară în această săptămână.
Dobânzile mai mari susţin dolarul, care a rămas marţi aproape de cel mai ridicat nivel al ultimelor două decenii faţă de monede similare, făcând petrolul mai scump pentru deţinătorii altor valute.
“Piaţa petrolului este prinsă între preocupările legate de o scădere economică şi speranţele de creştere. Îngrijorările sunt determinate de înăsprirea agresivă a politicii monetare în SUA şi Europa, care creşte probabilitatea unei recesiuni şi ar putea afecta perspectivele cererii de petrol”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 1,77 dolari, sau cu 1,9%, la 90,23 dolari pe baril.
Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate pentru livrare în octombrie a fost de 83,95 dolari, în scădere cu 1,78 doalari. Contractul din octombrie va expira marţi, iar cel mai activ contract din noiembrie a scăzut cu 1,95 dolari , sau 2,3%, la 83,41 dolari.
Atât petrolul Brent, cât şi WTI se îndreaptă spre cele mai grave scăderi trimestriale în termeni procentuali de la începutul pandemiei de Covid-19.
Preţul petrolului Brent a atins aproximativ 139 de dolari pe baril în martie, cel mai ridicat nivel din 2008.
”Dolarul este cheia şi Fed este cheia; vor distruge cererea pentru orice este inflaţionist”, a declarat Robert Yawger, directorul pentru viitorul energiei la Mizuho din New York.
China a păstrat, marţi, neschimbate dobânzile de referinţă pentru împrumuturi, în timp ce al doilea cel mai mare utilizator de petrol din lume încearcă să echilibreze creşterea economică lentă şi slăbirea monedei yuan.
Se estimează că stocurile de ţiţei din SUA au crescut săptămâna trecută cu aproximativ 2 milioane de barili, a arătat un sondaj Reuters.
Călătoriile cu vehicule din SUA au scăzut în iulie cu 3,3% faţă de anul precedent, o a doua scădere consecutivă.