Previziune de la Forumul Internațional al Energiei: Piețele petroliere se vor confrunta cu “probleme serioase” pe măsură ce cererea din partea Chinei și Indiei va crește

petrol Sursă foto: Unsplash

Prețurile petrolului vor crește în a doua jumătate a anului, deoarece oferta se luptă să satisfacă cererea, potrivit secretarului general al Forumului Internațional al Energiei, transmite CNBC.

Cererea de petrol a revenit rapid la nivelurile de dinainte de pandemia Covid, “dar oferta are dificultăți mai mari în a recupera decalajul”, a declarat Joseph McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, adăugând că singurul factor care moderează prețurile în acest moment este teama de o recesiune iminentă.

“Așadar, în a doua jumătate a acestui an, vom avea probleme serioase în ceea ce privește aprovizionarea și, prin urmare, veți vedea că prețurile vor reacționa la acest lucru”, a declarat McMonigle pentru CNBC, în marja unei reuniuni a miniștrilor energiei din grupul celor mai importante 20 de economii industriale (G20), care a avut loc sâmbătă la Goa, în India.

McMonigle atribuie creșterea prețurilor petrolului cererii tot mai mari din partea Chinei – cel mai mare importator de țiței din lume – și a Indiei.

“Împreună, India și China vor reprezenta 2 milioane de barili pe zi de creștere a cererii în a doua jumătate a acestui an”, a declarat secretarul general.

Întrebat dacă prețul petrolului ar putea ajunge din nou la 100 de dolari pe baril, acesta a precizat că prețurile sunt deja la 80 de dolari pe baril și că ar putea crește de aici încolo.

“Vom vedea scăderi mult mai abrupte ale stocurilor, ceea ce va fi un semnal pentru piață că cererea se redresează cu siguranță. Așa că veți vedea că prețurile vor reacționa la acest lucru”, a spus McMonigle.

Cu toate acestea, McMonigle este încrezător că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi – cunoscuți colectiv ca OPEC+ – vor lua măsuri și vor crește oferta, dacă lumea va ceda în cele din urmă în fața unui “mare dezechilibru între cerere și ofertă”.

“Ei sunt foarte atenți la cerere. Vor să vadă dovezi că cererea se redresează și vor fi receptivi la schimbările de pe piață.”

Contractele futures pe țiței Brent cu scadența în septembrie s-au stabilit ultima dată la 81,07 dolari pe baril la închiderea de vineri, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate cu livrare în septembrie a încheiat ziua de tranzacționare la 76,83 dolari.

Nu există loc pentru mulțumire
McMonigle a vorbit și despre piața gazelor naturale lichefiate, atribuind stabilitatea de pe piața energetică europeană unei ierni mai călduroase decât se aștepta în 2022.

“Vremea a fost probabil cel mai norocos lucru care s-a întâmplat”, a spus el, dar a avertizat că “nu doar această iarnă, [ci] următoarele două ierni” ar putea fi dificile.

Factorii de decizie politică la nivel mondial nu pot deveni mulțumiți doar pentru că prețurile GNL au scăzut și este nevoie de mai multe investiții în energia regenerabilă pentru a se asigura că luminile continuă să rămână aprinse, a spus el.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *