O recoltă mai bună de măsline preconizată pentru această toamnă în principalii producători din UE ar putea pune capăt prețurilor foarte ridicate la uleiul de măsline înregistrate la începutul acestui an, spun experții, potrivit Euractiv.
Prețurile uleiului de măsline în UE au atins niveluri record în ianuarie anul trecut, crescând cu până la 50% față de anul precedent și determinând schimbări semnificative în opțiunile consumatorilor.
Sezonul 2023/2024 a fost pus la încercare de temperaturile ridicate, secetă și creșterea costurilor energiei, care au pus piața la încercare.
„Prețurile uleiului de măsline în toate țările producătoare aproape că s-au dublat în ultimii doi ani”, a declarat pentru Euractiv Dimitra Aliefs, economist și membru al Societății Științifice a Enciclopediștilor în Olivicultură (4E).
Deși prețurile au scăzut din ianuarie, acestea rămân cu aproximativ 20% mai mari decât anul trecut, potrivit datelor publicate luna trecută de Consiliul Internațional al Măslinelor.
„Cu toate acestea, previziunile pentru recolta de măsline 2024/2025 sunt mult mai bune, în special în Spania”, a adăugat Aliefs.
Această țară produce 45% din uleiul de măsline din lume și 70% din cel din UE. Astfel, randamentele sale influențează prețurile în restul blocului comunitar. În mod similar, Aliefs a menționat previziunile bune privind recolta în Grecia, al treilea mare producător al blocului comunitar.
Rafael Picó, directorul Asociației spaniole a industriei și exportului de ulei de măsline (Asoliva), a prezentat, de asemenea, o imagine optimistă într-un interviu acordat Euractiv. El a declarat că ploile de primăvară din Spania au fost foarte benefice pentru plantațiile de măslini și că costurile de producție au revenit treptat la normal.
Dar va fi nevoie de timp pentru ca randamentele îmbunătățite să aibă un impact asupra prețurilor.
„Deși producția începe la 1 octombrie, noul stoc nu va fi disponibil pe piața națională până la sfârșitul lunii noiembrie și pe piața internațională până la sfârșitul lunii decembrie sau ianuarie”, a declarat Picó.
Potrivit lui Alief, prețurile măslinelor vor trece probabil de la aproape 9 euro pe kilogram în ultimele luni la un nivel „normal” de 5-6 euro pe kilogram.
Uleiul de floarea-soarelui preia controlul
În Spania, unde uleiul de măsline joacă un rol economic și cultural esențial, gospodăriile au trecut de la iubitul lor „aur lichid” la uleiul de floarea-soarelui, mai accesibil, care a devenit cel mai vândut ulei la începutul anului 2024, pentru prima dată în ultimele decenii.
„Când prețurile ajung atât de mari, consumatorii trebuie să apeleze la produse de înlocuire”, a declarat Alief, adăugând că uleiul de floarea soarelui mai ieftin și-a făcut loc în bucătăriile mediteraneene dominate în mod tradițional de uleiul de măsline.
În plus, Picó a subliniat impactul prețurilor mai mari asupra vânzărilor blocului în străinătate, exporturile spaniole de ulei de măsline scăzând cu aproximativ 40% în volum în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu 2022.
„Există piețe care s-au prăbușit”, a spus el, indicând țările asiatice în care atractivitatea uleiului de măsline este strâns legată de prețul său, iar uleiurile vegetale alternative sunt foarte competitive.
În schimb, el a spus că țările cu un venit pe cap de locuitor mai ridicat, cum ar fi Statele Unite, au rămas „mai loiale” produsului.