Prima reacție a Ministerului Digitalizării, după criticile aduse cloud-ului guvernamental: „Expertiza mediului privat este necesară”

Redacția mart. 28, 2022 0 comentarii
STS cloud guvernamental

Ministerul Digitalizării condus de ministrul Marcel Boloș a răspuns, luni, la mai multe critici adresate ordonanței pentru operaționalizarea cloud-ului guvernamental, despre care specialiștii au spus că interzice anumite softuri, este un abuz de fonduri publice utilizate netransparent, „va bloca digitalizarea României timp de 20-30 de ani” și că statul vrea să centralizeze tot software-ul de digitalizare a instituțiilor publice sub umbrela unei singure autorități.

Într-un comunicat de presă și un document, Ministerul Digitalizării a explicat de ce este nevoie de o ordonanță de urgență, dacă mediul privat va fi implicat în proiect, dacă datele cetățenilor vor fi accesate abuziv sau dacă instituțiile de stat și sectorul public vor putea să achiziționeze servicii publice de cloud, cum ar fi Zoom.

De ce este nevoie de Ordonanță de urgență pentru Cloud-ul guvernamental

Deoarece este necesară atingerea de către România a jaloanelor din PNRR, iar în acest sens respectarea jalonului 144 din trimestrul 2 al anului 2022 prevede intrarea în vigoare a unui act normativ privind cloud-ul guvernamental pentru administraţia publică”, arată Ministerul.

Criticile mediului privat

„Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării are în vedere intensificarea dialogului cu sectorul IT pentru a explica modul de lucru al Cloud-ului guvernamental şi a modalităților de colaborare în dezvoltarea acelor componente care vor fi scoase în procedura de achiziţie publică. De asemenea, strategia de migrare va fi realizată plecând şi de la feedback-ul primit de la sectorul IT, în cadrul transparent al Consiliului Național pentru Transformare Digitală, constituit încă din 2020 la nivelul ADR”, mai arată ministerul.

Cine va avea acces la datele cetățenilor?

Ministerul Digitalizării: „Proprietarii bazelor de date rămân instituțiile responsabile cu sistemele informatice, iar acestea stabilesc propriile proceduri de acces autorizat. Infrastructura unitară a Cloud-ului guvernamental va asigura un nivel de securitate mult mai ridicat decât prin gestionarea individuală a bazelor de date. În niciun caz prevederile proiectului de OUG nu aduc atingere principiilor și reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Mai mult decât atât, implementarea acestor propuneri legislative va asigura un nivel de protecţie suplimentar, prin eliminarea riscului de vulnerabilizare a accesului la date de către terţi, respectiv asigurarea trasabilităţii accesării şi utilizării datelor”.

Pot instituțiile de stat și sectorul public să achiziționeze servicii publice de cloud, cum ar fi Zoom?

Ministerul Digitalizării: „Tocmai componenta de SaaS (Software as a Service) a Cloud-ului guvernamental permite punerea la dispoziţie a unor produse software furnizate de mai mulţi producători. Acestea vor fi stabilite în funcţie de nevoile autorităţilor, urmărindu-se respectarea principiului Share & Reuse, conform cadrului Uniunii Europene de recomandări și măsuri.”

Citește integral comunicatul de presă și întrebări și răspunsuri despre cloud-ul guvernamental.

Sursa foto: Facebook / STS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *