Prima țară care solicită oficial modificarea PNRR. Finlanda cere eliminarea a două investiții, pe care le va realiza din fonduri naționale

Sursa: Unsplash

Finlanda este prima țară care cere oficial modificarea planului său de redresare și de reziliență și a înaintat joi o cerere de modificare către Comisia Europeană, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Finlanda a solicitat eliminarea a două investiții incluse în planul său, una privind înlocuirea sistemelor de încălzire a clădirilor cu combustibili fosili cu sisteme cu emisii reduse de dioxid de carbon, iar cealaltă privind infrastructura de taxare pentru vehiculele private.  Finlanda va continua să pună în aplicare aceste măsuri cu fonduri naționale.

Finlanda a solicitat, de asemenea, ca 18 măsuri din planul său să fie modificate pentru a reflecta valoarea redusă a granturilor din cadrul mecanismului de redresare și de reziliență.

În conformitate cu Regulamentul privind mecanismul de redresare și reziliență (RRF), un stat membru poate solicita o revizuire a planului său în cazuri limitate și bine definite. Cererea Finlandei se bazează pe necesitatea de a lua în considerare revizuirea alocării maxime a CIR de la 2,1 miliarde euro la 1,8 miliarde euro. Această revizuire face parte din actualizarea din iunie 2022 a cheii de alocare a subvențiilor RIF. Această actualizare, care afectează toate statele membre, ia în considerare diferența dintre creșterea reală și cea estimată a PIB-ului între 2020 și 2022. Scăderea alocării de subvenții din cadrul CIR pentru Finlanda ca urmare a actualizării din iunie 2022 este rezultatul unei performanțe economice comparativ mai bune în 2020 și 2021 decât se preconiza inițial.

După cum se menționează în Regulamentul RRF, Comisia are acum la dispoziție două luni pentru a evalua modificările propuse de Finlanda și pentru a stabili dacă planul modificat îndeplinește în continuare cele 11 criterii de evaluare stabilite în Regulamentul RRF.

În cazul în care evaluarea Comisiei este pozitivă, aceasta va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ține seama de modificările aduse planului finlandez. Statele membre vor avea apoi la dispoziție maximum patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *