Primăria Braşov vrea fonduri europene de peste 40 milioane lei pentru un parc fotovoltaic / Municipalitatea vrea să asigure astfel 90% din energia consumată de școli, clădiri publice și iluminat public

Redacția ian. 10, 2023 1 comentarii
European Energy fotovoltaice eoliene

Primăria Braşov a depus o solicitare de finanţare nerambursabilă din fonduri europene, de peste 40 de milioane de lei, pentru realizarea unui parc fotovoltaic care ar urma să acopere aproape 90% din necesarul de energie electrică pentru instituţiile publice din subordinea municipalităţii.

Conform unui comunicat al Primăriei Braşov, finanţarea pentru noua instalaţie de producere a energiei din surse solare, un proiect în valoare de peste 100 de milioane de lei, ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare de peste 40 de milioane de lei, şi din fonduri de la bugetul local – restul de aproximativ 60 de milioane de lei.

Punerea în funcţiune a acestui parc fotovoltaic ar urma să acopere cea mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee, 16 şcoli gimnaziale, 29 grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, Primăria şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele şi punctele termice, pieţele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, dar şi pentru domeniul schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

Pe lângă acest proiect, municipalitatea braşoveană mai are un program de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanţare în luna noiembrie.

“Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unităţile de învăţământ dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuţie importantă la reducerea poluării, dar şi a costurilor cu energia electrică”, se arată în comunicat.

Valoarea investiţiei este de 108.491.898,40 lei, inclusiv TVA, din care 45% din cheltuielile eligibile reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 55% cofinanţarea din partea municipalităţii. La acestea se adaugă şi cheltuielile neeligibile, care reprezintă 17% din valoarea totală a proiectului, se arată în comunicatul citat.

Parcul ar urma să ocupe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, pe un teren al municipalităţii, situat între DN 13 şi calea ferată Braşov – Sighişoara, în zona Hanului din Ardeal.

Sursa foto: europeanenergy.com

Comentarii

  1. Excepționala aceasta Primărie!
    Parc fotovoltaic, tren metropolitan si cine mai stie ce alta inginerie de sifonat!
    Nimic fezabil!
    E prea supralicitat acest oraș!
    😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *