Primăria Capitalei acordă un împrumut de 20 de milioane de lei Trustului de Clădiri Metropolitane invocând și riscul de insolvență: „Lipsă acută a lichidităților, imposibilitatea de a plăti furnizorii” / Modernizarea bulevardului Prelungirea Ghencea, principala lucrare a constructorului PMB

Prelungirea Ghencea

Primăria Capitalei va acorda un împrumut de 20 de milioane de lei Trustului de Clădiri Metropolitane, companie municipală care se confruntă cu o „lipsă acută a lichidităților”, potrivit unui Proiect de Hotărâre al Consiliu General care va fi supus votului joi, 28 septembrie. Trustul de Clădiri Metropolitane este principala companie de construcții a PMB. Trustul a finalizat pe 7 septembrie 2023 Pasajul de la Domna Ghica (termenul inițial era sfârșitul anului 2020), iar acum modernizează două tronsoane din bulevardul Prelungirea Ghencea, de asemenea o altă lucrare mult întârziată.

Proiectul de Hotărâre al Consiliului General: „Societatea Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A., prin adresa nr. TCM 4978/21.09.2023, solicita acționarului majoritar – Municipiul București acordarea unui împrumut în valoare de 20.000.000 lei, motivand urmatoarele:
– in prezent societatea Trustul de cladiri Metropolitane București S.A. se confrunta cu o lipsa acuta a lichiditatilor, fiind aproape imposibil onorarea obligatiilor de plata catre furnizori, termenele acordate de aceștia fiind insuficiente pentru a pune in opera materialele achizitionate si a încasa contravaloarea lucrarilor executate. În contextul în care decontarea lucrarilor se realizeaza cu mult dupa data achiziționarii materialelor iar bancile refuza acordarea unor linii de credit, întarzierile la plata furnizorilor sunt iminente, aspect care, pe de o parte, creaza un blocaj în fluxul de aprovizionare, ducand chiar la imposibilitatea continuarii lucrarilor iar, pe de alta parte, genereaza o imagine
nefavorabila, societatea fiind încadrata în lista clientilor rau platnici iar o colaborare viitoare cu respectivii furnizori este mult Tngreunata.
– aceste perioade de timp în care societatea nu dispune de lichiditați genereaza inclusiv imposibilitatea respectarii termenelor de executie asumate, ca urmare a sistarii livrarilor pentru neplata facturilor furnizorilor, dar și costuri suplimentare prin perceperea de catre furnizori a penalitalilor de întarziere și executarea silita a creanțelor, putandu-se ajunge pana la formularea de catre creditori a cererii privind deschiderea procedurii de insolvența. Toate aceste costuri suplimentare vor trebui suportate de societate din marja de profit care nu este îndestulatoare, scopul societalii fiind executarea lucrarilor pentru acționarul majoritar Municipiul București, și nu producerea de profit”.

Trustul de Cădiri Metropolitane lucrează pe primele două tronsoane ale bulevardului Prelungirea Ghencea (lotul 2 Brașov – Râul Doamnei este lărgit la 4 benzi, dar nefinalizat), în timp ce pe următoarele două loturi, 3 și 4, se va scoate la licitație un contract pentru reproiectare.

„Am decis să lăsăm la compania noastră aceste prime două tronsoane şi pe celelalte, după mai multe formalităţi administrative – modificări de indicatori, chestiuni tehnice – în sfârşit le-am scos în achiziţie (pe SEAP, n.r.). Probabil că ofertele o să fie depuse cam în două luni şi jumătate din momentul acesta, cu toate clarificările. Şi, după o evaluare, cam în cinci luni, din momentul acesta, să putem să atribuim şi să înceapă lucrarea şi o reproiectare, acolo unde e nevoie”, a declarat Primarul General Nicușor Dan, la B1 TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *