Primăria Capitalei va face recurs la hotărârea prin care a fost suspendată demolarea Cathedral Plaza. Nicușor Dan consideră că reprezentanții proprietarului clădirii “au depășit orice limită a tupeului” pentru că au depus o plângere penală pe numele lui

cathedral plaza nicusor dan fb

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunță că va face recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului București prin care a fost suspendată dispoziția primarului general privind demolarea Cathedral Plaza.  

Tot ieri, proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza a înregistrat şi o plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan pentru abuz în serviciu şi alte fapte conexe în legătură cu dispoziţia de desfiinţare a clădirii de birouri emisă de acesta în data de 20.07.2022.

Proprietarul va solicita în instanţa civilă, atât de la Municipiul Bucureşti, cât şi de la Nicuşor Dan personal, daune echivalente valorii investiţiilor sale.

“Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea. Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului.“, a scris Nicușor Dan pe facebook.

De asemenea, Nicușor Dan a făcut mai multe precizări în legătură cu istoricul acestei clădiri și proceselor care, în cele din urmă, au stabilit că imobilul trebuie demolat.

Astfel, amintește primarul general al Capitalei, o hotărâre definitivă din 2010 a constatat că autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul.

Apoi, continuă primarul, o hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă.

Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan

Dispoziția de demolare a fost emisă în iulie 2022. 

Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan spune că proprietarul clădirii a solicitat atât anularea, cât și suspendarea dispoziției de demolare, motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate.

În privința deciziei de ieri a Tribunalului București, Nicușor Dan, crede că cererea de suspendare a dispoziției de demolare s-ar fi bazat pe faptul că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare.

Cathedral Plaza este o clădire de birouri construită în perioada 2006 – 2010, deţinută de Millenium Business Development SRL şi evaluată la aproximativ 100 milioane de euro.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, în 20 iulie, că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea”, a adăugat atunci edilul.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *