Primăria Sectorului 1 își dorește să cumpere Casa Dinu Lipatti, scoasă la vânzare cu 1,1 milioane de euro

casa Sursa foto: Facebook

Primăria Sectorului 1 își dorește să cumpere Casa Dinu Lipatti, scoasă la vânzare cu 1,1 milioane de euro. Decizia este inclusă într-un proiect de hotărâre, care urmează să fie dezbătut în cadrul ședinței Consiliului Local al Sectorului 1 care va avea loc astăzi, joi, 27 martie, relatează B365.ro.

Clotilde Armand, fostul primar al Sectorului 1, în săptămâna aceasta a solicitat administrației de sector să intervină pentru a salva monumentul, susținând că Primăria Sectorului 1 dispune de fondurile necesare pentru achiziția Casei Dinu Lipatti.

De asemenea, cumpărarea Casei Lipatti a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Sectorului 1. Clotilde Armand, le cere consilierilor să voteze în favoarea acestei acțiuni.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

„Vocea noastră a fost auzită. Pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Consiliului Local al Sectorului 1 a fost introdus proiectul pentru achiziționarea Casei Lipatti. Cultura nu are culoare politică. Fac un apel către toți consilierii locali: votați acest proiect! Casa Lipatti trebuie salvată pentru generațiile viitoare”, a scris Clotilde Armand în cadrul unei postări de pe pagina ei de Facebook.

Clădirea a mai fost scoasă la licitație în urmă cu 9 ani

În 2016, imobilul a fost scos la licitație pentru 1,9 milioane de euro, dar procesul a fost blocat. La acel moment, Ministerul Culturii nu a reușit să își exercite dreptul de preempțiune. În același an, Casa Lipatti a devenit un centru cultural dedicat artei și educației.

În urmă cu cinci zile, fostul primar al Sectorului 1 a declarat că instituția dispune de fonduri suficiente pentru achiziție, amintind că Primăria Sectorului 1 este pregătită să investească 10 milioane de euro într-un teatru din Sectorul 4.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Dat fiind contextul, Primăria Municipiului București a explicat pentru B365.ro că licitația este nulă, iar dreptul de preempțiune revine Ministerului Culturii.

Astfel, Primăria Municipiului București a transmis că monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii, pentru monumentele istorice clasate în grupa A sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

„Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat care intenționează să vândă monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Identității Naționale înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordin al ministrului culturii. În cazul în care Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune, acest drept se transferă autorităților locale, respectiv Municipalității, care îl poate exercită în maximum 30 zile calendaristice”, a transmis Primăria Municipiului București.

Potrivit Primăriei, în speța în cauză, proprietarul imobilului „Casă Dinu Lipatti” din B-dul Lascăr Catargiu nr. 12, Sector 1, București, dacă intenționează să vândă proprietatea va transmite Direcției pentru Cultură a Municipiului București (serviciu public deconcentrat al Ministerului Culturii) înștiințarea privind intenția de vânzare, însoțită de documentația stabilită prin ordinul ministrului culturii.

În prezent nu a fost transmisă nicio solicitare, a transmis Primăria Municipiului București.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.