Primăria Sectorului 3 din București, condusă de primarul Robert Negoiță, a lansat în SICAP o achiziție cu o valoare maximală de 2,2 miliarde lei pentru reabilitarea termică a blocurilor de pe raza sectorului. Sunt vizate toate blocurile încă nereabilitate, iar contractul mare este împărțit în 66 de contracte subsecvente mai mici, pe zone. Niciunul din aceste contracte nu poate fi mai mare de 24 milioane lei și vizează contractarea pentru mai multe blocuri, conform anexei.
Aceeași licitație fusese pusă în SICAP în luna iunie, la un alt preț (1,6 miliarde lei) și la alte criterii de departajare a câștigătorilor la licitație, dar a eșuat, fiind retrasă chiar de autoritatea contractantă după sesizări ale Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care au precizat că există mai multe neconformități cu legea, inclusiv că nu sunt specificate zonele unde se vor face lucrări.
Acum, licitația a devenit și mai scumpă, iar desemnarea câștigătorului se face altfel. La fel de adevărat este că prețul materialelor de construcții și al energiei au crescut foarte mult, în ultimele luni, în așa fel încât, chiar la nivel guvernamental, s-a dispus o ajustare în prețurile achizițiilor publice.
Denumit „Lucrări de creștere a eficienței energetice a blocurilor din Sectorul 3”, contractul de acum al PS3 presupune anveloparea blocurilor, care să aibă ca rezultat „reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuinţe, cu efecte în reducerea costurilor de întreţinere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea independenţei energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire, precum şi ameliorarea aspectului urbanistic al localităţilor”.
Mai concret, odată cu anveloparea, S3 vrea atingerea țintei de reducere a consumului anual specific de energie pentru incălzire de sub 90 kWh/m2 arie utilă anual.
Dincolo de acoperirea pereților cu material antitermice, refacerea rosturilor de la ferestre și celelalte lucrări specifice de la exteriorul blocurilor, se vor lua în considerare și lucrările de intervenție pentru înlocuirea rețelei de distribuție a agentului termic pentru încălzire și apa caldă menajeră aferentă părților comune ale blocului de locuințe din subsol.
Fiind contract – cadru, comenzile pe blocuri vor fi date funcție de banii disponibili, în următorii patru ani de la semnarea contractului.
Pentru că locuitorii din S3 trebuie să știe, organizarea de șantier, conform caietului de sarcini al licitației, presupune:
- panou identificare șantier-dimensiuni minim 60x90cm cu litere având o înălțime de 5cm; • toalete ecologice ; • șopron acoperit pentru depozitare materiale de construcții; • baracă șantier; • container metalic pentru depozitare deșeuri.
Ofertele de la firmele interesate în acest contract vor fi desfăcute în 2 noiembrie. Departajarea se face în proporție de 60% prin preț, 10% prin experiența șefilor de proiect propuși, 10% prin perioada de garanție a lucrării acordată și 20% prin metodologia propusă în abordarea proeictelor.
Banii sunt asigurați din bugetul S3, funcție de disponibilități.