Primarul General al Capitalei Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC), document care lipsea din întregul dosar de autorizare a lucrărilor urgente de punere în siguranță a centrului Capitalei, prin refacerea din temelii a Planșeului Unirii, anunță Primăria Sector 4.
Avizul CTC va fi astfel adăugat documentelor similare ce formează dosarul de autorizare a lucrărilor, dosar depus deja la Direcția de Urbanism a PMB în urmă cu aproximativ 8 luni.
Contractul de execuție a lucrărilor de refacere din temelii a Planșeului Unirii a fost semnat în urmă cu un an și la acel moment a fost asigurată, de către Guvernul României, prin Ordonanță de Urgență, finanțarea necesară acestui proiect, în sumă de aproape 800 de milioane de lei.
Primăria Sector 4 susține că placa uriașă de beton ce acoperă râul Dâmbovița în Piața Unirii se degradează în continuare, așa cum arătau expertizele tehnice actualizate în septembrie anul trecut. La acel moment, specialiștii arătau faptul că anumite zone ale planșeului pot fi un „pericol public” pentru circulația rutieră și cea pietonală și că, în lipsa unor lucrări de intervenție executate în regim de urgență, anumite zone ale construcției ar putea ceda, antrenând consecințe greu de imaginat.
Context. Amintim că în septembrie anul trecut Primarul Sectorului 4 începuse lucrările la planșeu, deși nu avea avizele și autorizațiile de la Primăria Generală, ci de la Sectorul 3. Daniel Băluță susținea că întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București, ci Ministerului Mediului prin Apele Române, iar cea mai mare parte a terenului este preponderent în Sectorul 3 și nesimnificativ în Sectorul 4.
Însă Pasajul Unirii este în proprietatea și administrarea Primăriei Generale.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Care e miza începerii de urgență a lucrărilor la planșeu? Primarul Daniel Băluță a cerut constant de la Primăria București o autorizare în regim de urgență a lucrărilor la planșeul Unirii, dar primarul Nicușor Dan a cerut respectarea tuturor pașilor necesari. Dacă șantierul ar fi autorizat în regim de urgență, Primăria Sector 4 ar avea trei beneficii principale:
- ar câștiga câteva luni (diferența față de o procedura normală)
- ar scăpa de obligația de a obține toate avizele necesare (vezi mai jos lista avizelor de la instituții de stat și companii de utilități)
- ar putea trage prima tranșă din finanțarea de la guvern prin programul Anghel Saligny pentru a face plata către constructor, firma Erbașu Construcții. Contractul total atribuit de guvern prin Ministerul Dezvoltării e de 867 de milioane de lei de la bugetul statului, potrivit portalului licitațiilor publice
Primăria Municipiului București a transmis printr-o adresă oficială că pentru lucrare e nevoie de un acord de la Administrația Străzilor și avize de la mai multe instituții și companii: Apele Române, Metrorex, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, SRI, STS, MApN, ISU, ALPAB, Direcția de Mediu din Primărie, ALPAB, Termoenergetica, Apa Nova, Orange, Distrigaz, STB, E-Distribuție, Netcity.
Între primarul sectorului 4 Daniel Băluță și primarul general Nicușor Dan a izbucnit un conflict pe tema urgenței cu care trebuie să se facă intervenția la Planșeul Unirii, în condițiile în care șantierul era pregătit, dar nu putea începe în lipsa autorizației de construire pe care trebuia să o emită primarul general Nicușor Dan.
Primarul general a anunțat, în septembrie, că nu poate da autorizație în regim de urgență și a condiționat emiterea autorizației în regim normal de ultimele 3 avize pe care Primăria Sectorului 4 trebuie să le obțină de la PMB: Comisia Tehnică de Circulație, ALPAB pentru parcul Unirii și Direcția de Mediu. Unul dintre avize pe care ar trebui să-l emită Comisia Tehnică de Circulație nu poate fi dat pentru că i s-a suspendat acest drept de către primarul Capitalei, conform unor documente publicate de G4Media.
Daniel Băluță a anunțat public că are avertizare din partea experților tehnici că planșeul s-a degradat și a devenit pericol public. Pe baza acestor documente, pe care le-a înaintat primarului general Nicușor Dan, a cerut să se urgenteze eliberarea autorizației de construire singurul act rămas și de care depinde începerea lucrărilor de consolidare.
Controversele publice între Nicușor Dan și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, au început în jurul punctului de vedere al expertului tehnic care a avertizat că lucrările trebuie începute existând pericol de colaps a structurii de beton, argument despre care Primăria Capitalei spune că nu poate fi invocat pentru a solicita autorizație în regim de urgență. „Punctul de vedere al expertului tehnic în urma vizitei pe teren din 06.08.2024 nu fundamentează autorizarea în regim de urgență”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei către Primăria Sectorului 4, document consultat de G4Media.
Nicușor Dan a declarat că expertizele au demonstrat că gradul de urgență la planșeu este 4 pe o scară la de 1 la 5, insuficient pentru a elibera o autorizație în regim de urgență.
Proiectul Primăriei Sectorului 4 e finanțat de guvern din fonduri bugetare, prin controversatul program Anghel Saligny dedicat primăriilor și consiliilor județene.