Primele consultări dintre președintele Nicușor Dan și partidele parlamentare, pentru formarea noului Guvern / Programul zilei

Nicușor Dan Cotroceni Sursa foto: presidency.ro

Președintele Nicușor Dan începe, miercuri, consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern. Este doar prima rundă de discuții, pentru că șeful statului a anunțat deja că negocierile pentru formarea Guvernului vor dura câteva săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -


Președintele a invitat toate grupurile parlamentare la „consultări informale privind situația economică și politică a țării”, a anunțat, marți, Administrația prezidențială:

În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) din Constituția României, Președintele României, Nicușor Dan, a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanții partidelor și formațiunilor politice din Parlamentul României, pentru consultări informale privind situația economică și politică a țării.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Consultările vor avea loc miercuri, 28 mai 2025, după următorul program:

  • Ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
  • Ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;
  • Ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 17:00: Partidul S.O.S. România;
  • Ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);
  • Ora 19:00: Parlamentari neafiliați.

Context. Președintele Nicușor Dan a declarat, marți dimineață, că acestea sunt consultări informale și că discuțiile vor continua.

„Chem toate forțele politice să pună interesul național pe primul loc. Reformele nu mai pot fi amânate”, a subliniat președintele, luni, într-o postare pe Facebook imediat după ce s-a instalat la Cotroceni. Și în discursul de învestitură rostit în Parlament, Nicușor Dan a afirmat că „este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară, care să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie”.

„Cer partidelor politice să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României. Sunt convins că românii vor evalua în consecință”, a precizat președintele.

Mesajul său este adresat în special Partidului Social Democrat, care a condus Guvernul în ultimii ani și care lasă România cu un deficit uriaș de 9% din PIB, ce ar trebui redus în acest an la 7% din PIB. O provocare majoră care presupune obligatoriu măsuri fiscale ferme. Iar PSD pare indecis în a-și asuma, împreună cu celelalte partide pro-occidentale, această misiune.

Oficial, noul lider interimar al partidului, Sorin Grindeanu, a anunțat că a primit din partea colegilor din conducerea PSD „un mandat deschis” de negociere. El a susținut că opinia majoritară în partid ar fi pentru rămânerea în opoziție. Totuși, surse din PSD au declarat pentru G4Media că există o presiune mare în partid din partea liderilor locali și a primarilor pentru intrarea la guvernare.

Condiția pusă de social-democrați ar fi ca niciunul dintre președinții de partid ai viitoarei coaliții să nu fie premier. Or, Nicușor Dan a anunțat încă din campanie că și-ar dori ca liderul PNL, Ilie Bolojan, să preia funcția de premier.

Liberalii au anunțat că își asumă rămânerea în continuare la guvernare. Alături de ei, UDMR și USR vor să intre în Guvern. La aceste partide, se adaugă grupul celor 17 deputați ai minorităților naționale. Toate aceste formațiuni au la un loc 180 de parlamentari, mult sub majoritatea din Legislativ. Doar împreună și cu PSD Guvernul se poate baza pe o majoritate în Parlament, restul senatorilor și deputaților fiind din partidele extremiste.

Însă Nicușor Dan pare dispus să nu se grăbească cu formarea Guvernului, ci să negocieze cât timp este nevoie pentru a rezolva ecuația formării unei majorități capabile să-și asume reforme dure. O sarcină deloc ușoară, după cum a constatat și presa internațională.

Politico a titrat că „Nicușor Dan începe un nou job de coșmar ca președinte al României” și a enumerat „marile dureri de cap”: formarea unui guvern stabil și redresarea încrederii în democrație. Iar Bloomberg a concluzionat: „Noul preşedinte al României, un expert în matematică, se confruntă cu o artimetică bugetară dură”.

Partidul Social Democrat va merge „cu toată deschiderea” la discuţiile de miercuri, de la Cotroceni, cu preşedintele Nicuşor Dan, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Florin Manole. Acesta a completat că, din perspectiva partidului, discuţiile vor fi axate „pe nişte principii” şi abia apoi, dacă va fi consens pe „nişte teme”, pe găsirea unei persoane care să conducă Guvernul. „Noi nu suntem nici pe departe AUR, suntem un partid constructiv, care are soluţii pe care le va pune pe masa discuţiilor”, a subliniat Manole, citat de News.ro.

Citește și Dominic Fritz (USR): Realitatea matematică arată că fără PSD nu poți trece reformele prin Parlament

Citește și Kelemen: Eu sunt convins că va fi un guvern majoritar / Președintele trebuie să propună un premier, nu PSD / România nu e pregătită pentru impozitarea progresivă / Creșterea TVA ar stopa consumul și ar crește inflația

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.