Primele livrări de gaz natural lichefiat către Alexandroupolis vor avea loc în ianuarie 2024

Port Alexandroupolis Sursa foto: hradf.com

Construcția terminalului de import de gaze naturale lichefiate (GNL) Alexandroupolis din Marea Egee, în largul Greciei, se desfășoară conform graficului, iar primele livrări sunt așteptate în ianuarie 2024, a declarat joi Vladimir Malinov, șeful operatorului sistemului public de transport de gaze din Bulgaria, Bulgartransgaz, scrie SeeNews.

Se estimează că montarea conductelor în larg la unitatea plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU) de la Alexandroupolis va fi finalizată în totalitate până la sfârșitul lunii iulie, a declarat Malinov într-un comunicat de presă.

„Pentru a garanta posibilitatea de a stoca cantitățile livrate, lucrăm activ și la extinderea depozitului de gaze de la Chiren, planificat să fie pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2024”, a adăugat Malinov.

Terminalul LNG din Alexandroupolis, la care Bulgartransgaz deține o participație de 20%, are o capacitate de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an. Bulgaria, care utilizează aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, a rezervat o capacitate anuală de stocare de 1 miliard de metri cubi la terminal. Instalația este dezvoltată de compania de proiect Gastrade, care are alți patru acționari cu o participație de 20% fiecare – operatorul grec de transport de gaze DESFA, Gaslog Cyprus Investment, furnizorul grec de gaze DEPA Commercial și Elmina Copelouzos din cadrul grupului Copelouzos.

Punerea în funcțiune a terminalului de GNL va accelera și mai mult planurile de creștere a capacității interconectorului de gaze naturale dintre Grecia și Bulgaria la 5 miliarde de metri cubi (mld. mc) pe an, de la 3 mld. mc în prezent, conectând în același timp producătorii și comercianții mondiali de GNL și piața de gaze din Europa de Sud-Est, a declarat operatorul gazoductului, ICGB.

În parteneriat cu omologii săi din țările vecine și cu ICGB, Bulgartransgaz lucrează, de asemenea, la proiecte de creștere a capacității de transport din Grecia către Bulgaria și din Bulgaria către România, după cum arată testele de piață lansate recent, al căror succes ar putea permite implementarea proiectelor de creștere a capacității încă din 2026, a spus Malinov.

Sursa foto: hradf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *