Primul mare dosar de corupție din pandemie: Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, condamnat la 6 ani şi 8 luni închisoare pentru o mită de 760.000 de euro. Decizia nu e definitivă

regele pandemiei adrian ionel Foto: Recorder.ro

Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare, transmite Agerpres. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.

El a fost condamnat într-un dosar în care este acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Potrivit deciziei instanţei, Adrian Ionel a primit 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani pentru luare de mită, 3 ani pentru complicitate la trafic de influenţă, un an pentru instigare la fals intelectual şi un an pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Cele cinci pedepse au fost contopite şi, prin aplicarea unui spor, a rezultat o condamnare de 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare.

Șirul de nereguli care au dus Unifarm la un pas de insolvență

Unifarm a intrat în atenția publică anul trecut, în timpul pandemiei, când a devenit cumpărătorul centralizat al statului de echipamente medicale. Companiei i-a fost acordat atunci un împrumut de 1,15 miliarde de lei, pentru a finanța achiziția de urgență de materiale și echipament sanitar, în contextul asigurării stocurilor necesare de produse farmaceutice și materiale sanitare pentru gestionarea epidemiei de gripă și a pandemiei cu COVID-19. În acest context, presa a descoperit că Unifarm a derulat o serie de contracte păguboase, cumpărând mai scump și de la intermediari dubioși. Adrian Ionel, cel care a condus Unifarm în plină pandemie, a fost deja pus sub acuzare în două dosare legate de achiziții medicale. Într-un dosar el este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie pentru o achiziție de măști neconforme. Într-un al doilea dosar el ar fi plătit 3,6 milioane lei unei firme pentru măști care nu au fost livrate.

Detalii, AICI.

Foto: Recorder.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *