Problemă de securitate energetică a României. 60% din necesarul de consum vine din import. Cele mai mari importuri din tot anul, la maximul posibil al rețelei

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Atât de mare era deficitul de electricitate din România ieri, la ora 17.30, încât am fost nevoiți să aducem din import 2.933 MW, maximul pe care îl permite rețeaua. Așa cum se poate vedea în graficul atașat, la un consum instantaneu de 8.300 MW, puteam produce intern doar 5.421 MW – și asta la o oră de vârf de consum, așa că a fost nevoie de 2.933 MW ca să asigurăm cererea internă. Acest lucru înseamnă că peste 60% din consum era asigurat din import, iar acest lucru este evident o problemă de securitate energetică. Dacă este nevoie de o astfel de cantitate de energie ca să ne asigurăm consumul, atunci se poate pune întrebarea “Ce facem dacă nu găsim cantitățile necesare în țările vecine”?

O astfel de situație a venit pe fondul unei producții foarte mici la Hidroelectrica – 1.300 MW, a unei producții practic inexistente în regenerabile, unui aport din partea Nuclearelectrica în banda sa obișnuită – 1.350 MW, unei producții în termocentrale pe gaz de 1.600 MW și a unei din partea termocentralelor pe cărbune de doar 800 MW.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Problema cu producția de energie pe care ne mai putem baza – insuficientă a fost subliniată de directorul Dispecerului Energetic Național, Virgiliu Ivan, care spunea săptămâna trecută că am ajuns periculos de dependenți de resursa regenerabilă, ceea ce e riscant pentru Sistemul Energetic Național: „Dependența noastră de surse regenerabile a crescut foarte, foarte mult. Dacă e să punem la socoteală doar centralele clasice, în prezent, pe timpul iernii, reușim să adunăm undeva la 7.000 MW putere de producție. Restul până la 9.000 în vârf de consum ar trebui să vină din regenerabile sau din import. Aceasta este realitatea, mai mult de 7.000 MW nu putem produce din nuclear, gaze, cărbune și hidrocentrale, fără regenerabile”, spunea Ivan.

Este de remarcat, am ajuns deja la importuri maxime de energie – 3.000 de MW în condițiile în care nici măcar vremea nu este geroasă iar consumul a ajuns la doar 8.300 MW. Nu știm ce se va întâmpla când, așa cum spunea Ivan, vom avea ger și un consum intern de 9.500 MW.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.