Producător de materiale de construcții plănuiește investiție “verde”: finanțare de 12 milioane de euro pentru o fabrică de folii biodegradabile

fabrica teraplast Sursa foto: Teraplast, Facebook

 

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcţii, pregătește o investiţie de tip greenfield într-o capacitate de producţie de folii biodegradabile. Proiectul va fi realizat prin finanțare mixtă: aportul acţionarilor, împrumutul bancar şi un ajutor de stat. Compania a semnat un acord cu Banca Comercială Română pentru un pachet de finanţare verde de 12,7 milioane de euro pentru dezvoltarea fabricii, a anunțat banca, potrivit News.ro.

Împrumutul de la BCR va fi folosit pentru construirea şi echiparea unei unităţi de producţie pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile, pungi şi saci, în conformitate cu legea 181/2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, unde sunt prevăzute criteriile de conformitate pentru deşeurile biodegradabile (90% materiale biodegradabile şi certificare OK compost).

Proiectul Grupului TeraPlast beneficiază de o finanţare mixtă, care include aportul acţionarilor, împrumutul bancar şi un ajutor de stat, care acoperă 50% din costurile eligibile.

Pachetul de finanţare verde în valoare de 12,7 milioane euro va fi acordat în două tranşe: 6,9 milioane de euro cu o scadenţă de până la 7 ani şi 5,8 milioane de euro ca finanţare punte pentru subvenţia de stat care urmează să fie primită. Pentru această investiţie, Grupul TeraPlast a înfiinţat o nouă companie, TeraBio Pack SRL, iar fabrica va fi operaţională din trimestrul trei al acestui an. Acestă unitate va deservi piaţa din România, dar şi pieţe din Europa.

Principalele materii prime pentru această unitate sunt acidul polilactic şi amidonul de cartof, care se încadrează în categoria materiilor prime regenerabile, activitate bazată pe materii prime regenerabile, în conformitate cu taxonomia UE, transmite compania.

TeraPlast este liderul pieţei de canalizări exterioare din PVC şi al celei de granule PVC. Grupul investeşte în 2021 şi în dublarea capacităţii de reciclare, pentru a deveni unul dintre primii cinci reciclatori europeni de PVC rigid. De asemenea, investiţiile vor continua şi în extinderea producţiei de energie regenerabilă, în prezent 11% din necesarul de producţie fiind acoperit prin panouri fotovoltaice. Compania îşi propune să reducă cu 100% emisiile de gaze cu efect de seră, să crească ponderea energiei provenite din surse regenerabile cu până la 20-30% şi să continue digitalizarea proceselor interne.

 

Sursa foto: Teraplast, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *