Producătorul Alum Tulcea suspendă temporar producția din august, din cauza prețului gazelor naturale/ Angajați disponibilizați

Carmen Radu iun. 29, 2022 2 comentarii
aluminiu alro slatina

Producătorul de alumină Alum Tulcea, deținut de producătorul de aluminiu Alro Slatina controlat de grupul Vimetco, își va suspenda temporar producția începând cu luna august, din cauza scumpirilor la gazele naturale. Compania va renunța și la o parte din angajați, deși nu a precizat numărul acestora.

„Criza economică generată de pandemie a fost amplificată de criza energetică din anul 2021 prin creșterea accelerată a prețurilor la energia electrică și gaze naturale cu impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumină calcinată și aluminiul electrolitic. Deteriorarea situației internaționale datorită conflictului din Ucraina a accentuat criza energetică și au escaladat prețurile la energia electrică și gaze naturale, conducând la costuri nesustenabile pentru alumină”, arată compania, într-un raport ce va fi dezbătut de acționari în data de 29 iulie.

Compania susține că Grupul Alro, din care face parte Alum, a solicitat sprijinul autorităților pentru a încerca să contracteze energie electrică și gaze naturale la prețuri rezonabile până la limita pragului de rentabilitate, însă „acceptarea prețurilor actuale pentru energia electrică și gaze naturale ar însemna mari pierderi financiare pentru companie și imposibilitatea de a continua ciclul de producție”.

„Costurile de producție ale ALUM au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza prețului gazului, achiziția pentru Alro atingând un nivel de 913 USD/Mt DDP Slatina începând cu luna mai […] Prețurile pentru gazele naturale și energia electrică au cea mai mare influență asupra costurilor de producție de la Alum cu o pondere de aproximativ 500 $/ t alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022”, arată raportul companiei.

Drept urmare, Alro și Alum vor aduce de acum alumină din import.

„Considerând provocările impuse de modificarea lanțului logistic de aprovizionare cu materie primă pentru clientul său principal – ALRO SA, ALUM SA va organiza contractarea aluminei 2 calcinate de la furnizorii externi, logistica necesară până în portul Constanța, efectuarea formalităților vamale, precum și contractarea serviciilor de manipulare în portul Constanta, punând la dispoziția clientului sau alumina calcinată necesară desfășurării procesului de producție”, arată raportul companiei.

Astfel, Alum Tulcea va suspenda activitatea de producție în luna august 2022.

„Din analiza tehnică și economică pe baza situației crizei energetice, a situației geo politice internaționale și a condițiilor de piață pentru alumină, singura soluție pentru salvarea producției de aluminiu electrolitic din Alro și crearea premiselor de repornire Alum este suspendarea temporară a producției din Alum până când prețul gazelor naturale va atinge nivelul de rentabilitate pentru producția de alumină din Alum. Pentru suspendarea activității de producție a aluminei, începând cu 1 august, sunt realizate planuri de acțiune pentru golirea instalațiilor, curățarea echipamentelor si efectuarea de întreținere si reparații pentru instalațiile scoase din funcționare”, arată Alum.

Reamintim că, anul trecut, și compania-mamă, Alro, a anunțat oficial că își reduce producția de aluminiu cu 60% și că închide trei hale de electroliză din cinci, din cauza prețurilor mari la energie.

Disponibilizări

Compania transmite că, din cauza suspendării producției, vor avea loc și disponibilizări de personal, deși nu a precizat numărul angajaților afectați, nici la insistențele Economedia.

„Considerând suspendarea activității de producție în luna august 2022, s-a reevaluat numărul de salariați care să fie implicați direct în activitățile de curățare instalații, mentenanța/reparații, precum și de continuare a activității de cercetare în cadrul departamentului CDI. În noile condiții de activitate în Alum, s-a revizuit organigrama societății luând în calcul menținerea unui nucleu de specialiști din toate departamentele uzinei, pentru a pregăti reluarea activității de producție în momentul în care evoluția prețurilor la energie electrică și gaze naturale o va permite”, arată compania.

Presa locală susține că Alum Slatina va trimite acasă aproape 500 de angajați. Liderul de sindicat Andrian Darie a declarat pentru Tulcea Noastră că, din totalul de 710 angajaţi, vor mai rămâne în flux doar 259.

Alum Tulcea a raportat anul trecut afaceri de 809,5 milioane lei, în creștere de la 672 milioane lei în 2020. În schimb, compania a raportat o pierdere de 29,5 milioane lei, în 2021, față de profit de 57,5 milioane lei în 2020. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, compania a avut în medie 792 de angajați în 2021.

Sursa: Intermodal-logistics.ro

Comentarii

  1. Scot gaze din mare și ăștia închid combinatul când prețul aluminiului a ajuns la cer?sunt ori nebuni ori cumpărați ori trădători!in loc sa dubleze producția,cum fac alții!le fac pe toate pe dos,ori din prostie ori din rea voință!

  2. Cat ar costa statul roman sa ajute combinatul? 1 milion de euro?
    Dar cât pierde statul roman timp de 6 luni 200 de angajați la salariul mediu de 700euro. Tva 19%, cass, etc.. Sigur 2-3 milioane de euro..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *