Producătorul auto Volkswagen şi-a înfiinţat propriul laborator de inteligenţă artificială

inteligenta artificiala future roboti 2 sursa foto: Pexels

Producătorul auto german Volkswagen şi-a înfiinţat propriul laborator de inteligenţă artificială, a anunţat compania miercuri, reflectând ambiţiile tot mai mari ale industriei auto de a adopta această tehnologie de ultimă oră, transmite CNBC, conform News.ro.

Într-un comunicat de presă, Volkswagen a declarat că noul său laborator de inteligenţă artificială va funcţiona ca un “centru de competenţă şi incubator conectat la nivel global” pentru a produce demonstraţii de concept în domeniul tehnologiei legate de inovaţiile auto.

Laboratoarele de inteligenţă artificială sunt centre de cercetare şi dezvoltare pentru explorarea avansurilor în domeniul inteligenţei artificiale. Exemple comune ale unor astfel de laboratoare sunt cele ale OpenAI, pe care Microsoft le-a susţinut cu miliarde de dolari, şi DeepMind al Google, pe care gigantul tech Alphabet l-a achiziţionat în 2014.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Volkswagen a afirmat că va implementa inovaţiile AI ale laboratorului în propriile sale vehicule pentru a le face mai inteligente.

“Vrem să oferim clienţilor noştri o valoare adăugată reală cu ajutorul inteligenţei artificiale. Ne propunem să conectăm ecosistemele digitale externe la vehicul, creând o experienţă a produsului chiar mai bună”, spune Oliver Blume, CEO al Grupului Volkswagen şi al Porsche AG.

“Colaborarea cu companiile de tehnologie este extrem de importantă pentru noi. În viitor, intenţionăm să simplificăm cooperarea din punct de vedere organizaţional şi cultural.”

Volkswagen nu are în plan să producă modele de producţie proprii, dar intenţionează să discute cu partenerii despre licenţierea tehnologiei sale AI proprietare, pentru utilizare în vehiculele lor. Volkswagen nu a menţionat niciun posibil partener.

Producătorul auto a declarat că unele dintre soluţiile AI urmărite de laborator vor trata optimizarea încărcării vehiculelor electrice, întreţinerea predictivă pentru maşini şi conectarea vehiculelor la casele clienţilor prin dispozitive conectate la internet.

Compania a mai menţionat că va explora utilizările AI pentru a permite recunoaşterea vocală în maşină.

Anunţul vine în contextul în care alte companii auto investesc masiv în inteligenţa artificială, pentru a-şi îmbunătăţi credenţialele tehnologice şi a face maşinile lor mai inteligente.

Producătorul francez DS Automobiles a început să integreze ChatGPT în vehiculele sale la sfârşitul anului trecut.

Mercedes-Benz şi Microsoft au început testele pentru suportul ChatGPT în maşini încă din iunie 2023.

Între timp, gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a lansat un sistem auto inteligent alimentat de AI pentru a concura mai bine cu rivalii în tehnologii avansate, cum ar fi parcare automatizată.

Reducerea dependenţei de giganţii tehnologici

Lansarea laboratorului de AI de către Volkswagen reflectă ambiţia companiilor tehnologice consacrate care au înfiinţat sau investit în propriile unităţi de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale. Această mişcare ar putea face ca Volkswagen să devină mai independentă, reducând dependenţa sa de software-ul extern de AI de la giganţi tehnologici precum Microsoft, Apple, Google şi Amazon.

Volkswagen şi-a extins deja activitatea în domeniul AI, anunţând recent, la Consumer Electronics Show din Las Vegas, că va integra ChatGPT în maşinile sale. Ca parte a acestui proces, producătorul auto se baza pe OpenAI ca partener tehnologic, în loc să depindă de propria sa tehnologie proprietară.

Prin crearea unui laborator de AI, Volkswagen va putea să-şi determine singur viitorul în ceea ce priveşte tipurile de inteligenţă artificială pe care le adoptă, deşi are o provocare dificilă pentru a concura cu calibrul tehnologiilor provenite deja din laboratoarele de cercetare avansată, precum OpenAI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: