Producătorul de textile Braiconf Brăila propune Guvernului și Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului un program guvernamental destinat revitalizării și dezvoltării industriei textile din România, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București (BVB).
Această inițiativă vine în contextul provocărilor semnificative cu care se confruntă sectorul textil în prezent și subliniază importanța acestui domeniu pentru economia națională.
„Programul propus de Braiconf include măsuri urgente și pe termen lung, menite să sprijine companiile din acest sector și să le pregătească pentru noile cerințe și reglementări impuse de Uniunea Europeană. Propunerea a fost realizată cu angajamentul comun al Președintelui Consiliului de Administrație Braiconf SA, Constantin Stefan, și al domnului Florian Marin, Președinte al Federației Sindicatelor Libere din România, subliniind astfel colaborarea strânsă între conducerea companiei și partenerii sociali.
În acest sens, compania transmite implementarea unei scheme de ajutor de stat similară schemei adoptată prin HG 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, o schemă care însă să fie adoptată exclusiv modernizării și/sau construcției de noi unități de producție la cele mai înalte standarde conform cerințelor care sunt impuse de către UE, și doar pentru actorii din industria textilă.
„De asemenea, finanțarea acestor investiții prin fonduri europene de asemenea considerăm că trebuie să fie o situație de analiză prioritară, sens în care măsurile de adoptarea a unor programe de finanțare pe fonduri europene ar trebui să fie adaptate cerințelor specifice pentru industria textilă, aspect care va permite investiții și menținerea competitivității companiilor pe piața globală. Această schemă apreciem că trebuie să fie implementată sub formă de finanțări nerambursabile în una sau mai multe tranșe atât pentru angajarea și calificarea la locul de muncă a unor noi persoane cât și pentru menținerea la locul de muncă a angajaților existenți”, se mai transmite în document.