Mai mulţi producători europeni ai aditivului pentru motoare diesel AdBlue au oprit temporar sau au redus producţia iar în unele ţări europene preţurile aditivului care reduce emisiile poluante s-au dublat, susţin transportatorii de mărfuri, primii afectaţi de criza europeană AdBlue care se simte deja de câteva săptămâni. Aditivul este dedicat motoarelor diesel de generaţie mai nouă, E4, E 5 şi E 6 iar pentru un camion, la un plin mediu de 1000 de litri se completează cu 45- 60 de litri (echivalentul unui plin la o maşină medie), arată într-un comunicat de presă Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România. În acest Context, UNTRR solicită Guvernului să asigure producţia internă a aditivului: ,,Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atenționează asupra crizei în curs de escaladare la nivel european a AdBlue și solicită autorităților române să monitorizeze situația și să acorde suport industriei de transport rutier în situația în care stocurile se vor epuiza. Creșterea prețurilor la gazele naturale i-a determinat pe producătorii de AdBlue să își reducă la minimum producția, astfel că există riscul ca milioane de camioane cu motoare diesel Euro 4, Euro 5 și Euro 6 să se oprească în toată Europa. Mai multe fabrici din UE au oprit temporar sau au redus producția, ceea ce provoacă probleme cu aprovizionarea cu AdBlue cel puțin în următoarele țări: Cehia, Slovacia, Austria, Spania și Portugalia. În plus, deși lipsa actuală de AdBlue ridică momentan doar unele probleme de aprovizionare, continuarea producției reduse în UE ar putea duce la o situație dramatică și la afectarea lanțurilor de aprovizionare. UNTRR solicită Guvernului măsuri de susținere a industriei de transport rutier în fața crizei AdBlue, prin asigurarea continuității producției de AdBlue în România.”- UNTRR. În România, aditivul AdBlue se produce la Slobozia (fabrica Amochim).
AdBlue este un fluid injectat în cadrul motoarelor diesel ale camioanelor, autobuzelor și autocarelor pentru a reduce gazele nocive care sunt eliberate în atmosferă și în lipsa acestuia vehiculele sunt programate să se oprească după un număr de kilometri. Rezervorul de AdBlue al unui vehicul greu (are între 45 litri până la 60 litri) trebuie reumplut la fiecare 1 până la 2 săptămâni. În prezent, pe piața europeană, 99,3% din camioane sunt alimentate pe bază de motorină și doar 0,7% folosesc combustibili alternativi.
AdBlue are la bază amoniac, iar utilizarea principală a acestuia este pentru îngrășăminte în agricultură. Conform estimărilor, în medie, 20% din producția de amoniu a unei fabrici este utilizată pentru producția de AdBlue și 80% pentru îngrășăminte.