Producția auto ar putea scăpa de criza de semiconductori la începutul lui 2023

roboti, automatizare, masini, productie auto

Producătorii auto sperau că în 2021 vor recupera o mare parte dintre vânzările de mașini pierdute din cauza pandemiei în 2020 se disipează, deoarece criza semiconductorilor continuă să provoace opriri pe scară largă a fabricilor auto.

Luna trecută, IHS Markit, pe care mulți producători de automobile l-au folosit ca etalon pentru prognozele de producție, spunea că ajustarea prognozei de producție pentru 2021, a crescut cu 6,2%, sau 5 milioane de unități, la 75,8 milioane de unități.

„Perspectivele pentru al patrulea trimestru reflectă un risc crescut, deoarece provocările lanțului de aprovizionare (în principal semiconductori) rămân persistente”, a declarat Markit Fullthorpe, analist la IHS.

Într-o notă recentă adresată investitorilor, IHS a spus că între 9,5 și 11 milioane de unități ar putea fi pierdute pe tot parcursul anului. Spre deosebire de declarațiile anterioare ale producătorilor de automobile și ale analiștilor care sperau la o redresare în a doua jumătate a anului 2021, IHS a declarat luni că frământările ar putea continua până în prima jumătate a anului 2022.

„Prima jumătate a anului 2022 poate fi momentul pentru a căuta stabilizarea aprovizionării. În prezent, eforturile de recuperare sunt pentru prima jumătate a anului 2023”, a anunțat IHS.

Compania de prognoză estimează că s-au pierdut aproximativ 1,1 milioane de unități în prima jumătate a anului. Previziunile privind pierderile din al treilea trimestru au crescut de la 666.000 la 729.000 de unități, în principal datorită suspendării producției la Stellantis și Volkswagen.

Potrivit IHS, această cifră nu include până la 50.000 de vehicule „imperfecte” produse de VW și lipsite de piese critice care trebuie adăugate înainte de vânzare.

În ceea ce privește cererea, LMC Automotive a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că își va reduce prognoza pentru vehiculele utilitare ușoare din întreaga lume cu 6 milioane de unități la 81 de milioane de unități. În iunie, LMC prognoza o cerere anuală pentru 87 de milioane de vehicule.

„Există puține speranțe ca piața să se întoarcă la stare pre-pandemică și de a-și reveni complet la începutul anului 2022″, au spus analiștii.

LMC a mai spus că cererea de vehicule viitoare va avea ca rezultat faptul că producătorii de automobile vor acorda prioritate modelelor profitabile și vehiculelor electrice ambele cu prețuri mai mari și ca efect modele de ultimă generație vor apărea mai rar.

„Lipsa disponibilității vehiculelor și creșterea prețurilor poate scoate mulți consumatori din multe țări din piața noilor mașini”, a spus LMC.

LMC prognozează în prezent că vânzările globale de vehicule utilitare ușoare în 2022 vor scădea cu 8% față de prognoza de 94 de milioane de unități, o scădere cu 3% față de trimestrul al doilea.

Toți marii producători auto au sau avut fabricile închise la un moment dat și, ca efect, producția are de suferit.

Sursa foto: FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *