ANALIZĂ Producția auto din România, lovită puternic în anul pandemiei: Au scăzut afacerile, profitul, numărul de firme și angajații / Dacia și Ford și-au redus profitul la jumătate

Dacia, masini, productie auto, producatori auto Foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

Automobie Dacia și Ford România conduc detașat topul celor mai mari companii din domeniul fabricării autovehiculelor de transport rutier din România, conform datelor transmise de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la solicitarea Economedia. În anul de debut al pandemiei, toți indicatorii financiari sunt cu minus în acest sector față de anul precedent: număr de companii, cifră de afaceri, profit, număr de angajați. Chiar și din clasamentul primelor 10 companii după cifra de afaceri, jumătate dintre firme au înregistrat în 2020 pierderi. Cele două mari grupuri care domină piața și-au înjumătățit profitul în 2020. Criza globală a semiconductorilor a ajuns și în România, cele mai mari fabrici din domeniu fiind nevoite să își suspende temporar producția și în acest an.

Cum au scăzut cifrele în industria auto

De la 35 de miliarde de lei în 2019, cifra de afaceri a companiilor cu CAEN 2910 a scăzut în 2020 la 30,76 miliarde. Profitul net s-a redus drastic: de la 901,5 milioane la 376,88 milioane de lei, iar numărul de angajați a scăzut cu 500, ajungând anul trecut la 20.224.

Automobile Dacia din Argeș și Ford Craiova conduc detașat acest top. De fapt, doar Dacia realizează peste jumătate din cifra de afaceri a întregului domeniu: 18,29 miliarde de lei, în 2020. Compania se apropie de un profit de 300 de milioane de lei și avea anul trecut 13.685 salariați. Scăderile sunt semnificative față de anul precedent: în 2019, Dacia avea afaceri de 24,6 miliarde de lei, profitul era mai mult decât dublu (662,7 milioane), iar numărul de angajați cu aproximativ 1.000 mai mare: 14.761

Parte a grupului francez Renault din 1999, fabrica de la Mioveni exportă 86% din producție. Deficitul de semiconductori care afectează piața globală are efecte și în România. Chiar la începutul lunii s-a anunțat că producătorul auto Dacia oprește din nou producția auto la uzina de la Mioveni, timp de 5 zile, din cauza penuriei de componente electronice. În februarie, și oficialii Ford România au anunțat că sunt nevoiți să oprească producția pentru câteva zile.

Ford a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 12,3 miliade de lei, profit de 77,3 milioane de lei, cu 6.181 de salariați. În anul anterior, compania avea profit dublu, deși la o cifră de afaceri mai mică. În anul pandemiei, Ford a angajat aproape 900 de oameni oameni. În 2019, Ford înregistra 10 miliarde de lei cifra de afaceri, profit de 159 de milioane de lei, cu 5289 de salariați.

Constructorul auto american Ford a anunţat în această primăvară că va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial uşor în 2023, la uzina sa de la Craiova, inclusiv o versiune complet electrică a acestuia, ce va debuta în 2024.

Cinci companii dintre cele mai mari firme după cifra de afaceri au înregistrat pierderi, potrivit datelor consultate de Economedia.ro la Ministerul Finanțelor: C&I Eurotrans, Dypety, Romprim, Compania Industrială Grivița Ilfov și Jung Wohnmobile Salaj. Compania Industrială Grivița a raportat pierdere record de 33,5 milioane de lei. Compania are activitate de fabricarea de autobuze si autovehicule transport special, reparații, fabricare de piese de schimb și service auto.

Dispăruții

Din topul celor mai mari 10 companii dispare în 2020 Roman, fabrica de autocamioane de la Brașov. Aceasta, deși în reorganizare în 2019, apărea pe locul 8 în clasamentul din anul anterior, cu afaceri de 5,3 milioane de lei. În 2020, compania nu are bilanț depus la Ministerul Finanțelor. Compania braşoveană Roman SA a ajuns la capătul perioadei de insolvenţă, urmând ca prin plata ultimei rate din planul de reorganizare, de aproximativ trei milioane de euro, să iasă din această situaţie, potrivit bzb.ro.

Din top 10 a mai dispărut Deltamed Aviation, care în anul precedent ocupa locul 6 în clasament. Conform datelor disponibile pe mfinante.ro, Deltamed avea in 2020 o cifră de afaceri de 6,6 milioane de lei, însă în acest an firma figurează sub CAEN pentru Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea (nu fabricare de autovehicule).

Profit

Clasamentul companiilor în funcție de profitul net realizat în 2020 e condus tot de Dacia și Ford, cu 298 de milioane de lei, respectiv 77,3 milioane de lei. Următorii clasați se poziționează la mare distanță, cu un profit sub 1% din ceea ce realizează ocupantul locului 2. Spre exemplu, pe locul 3 e Areny Energie Alternativă din Argeș, cu profit de 464.734 de lei, o firmă care se prezintă ca fiind specializată în soluții bazate pe tehnologie verde în mai multe sectoare de piață (vehicule electrice, bărci, stații de încărcare). Mai precis, firma din Pitești folosește motoare electrice pentru a transforma mașinile clasice în mașini electrice. Urmează ATP Trucks Automobile (Maramureș) cu 239.370 de lei și VAG Service din Neamț cu profit de 163,662.

Cei mai mari angajatori

Peste 19.000 dintre cei 20.224 de angajați din domeniu lucrează în două companii: în fabricile Dacia și Ford.

În ceea ce privește piața în 2021, conform datelor Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), producția de autoturisme în România în primele șase luni ale anului 2021 se situează la un volum de 236.663 de unități. Mai precis, Dacia a produs 145.515 unități, iar fabrica Ford 91.148 de unități.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Profit la jumatate?
    Fl. Catu & BNR dadeau crestere economica de doua cifre.
    A fost gluma prognozelor dn Ro!
    Cate alte comenzi Noi sunt in industria “care este” măi marii analisti din Ro?
    Cata plusvaloare aduc celelalte ramuri industriale la PIB?
    Mai nimic!
    Totul e import!
    De la un cap la altul.
    Mai incet cu pianul pe scari!
    Ro – Debuseu pentru UE!
    Precum tarile din Afrika!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.