Producția industrială din România a scăzut cu 2,7% în primul semestru al anului/ Afacerile din industrie au crescut cu 26,8%

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Producţia industrială din România a scăzut în primul semestru al acestui an cu 1% ca serie brută și cu 2,7% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, afacerile din industrie au crescut cu 26,8%.

Astfel, potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1% în comparaţie cu acelaşi interval din anul precedent, ca efect al declinului producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%) şi al industriei extractive (-4,4%). În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%, de la an la an.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost cu 2,7% mai mică, raportat la perioada de referinţă, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,3%), industria extractivă (-4,4%) şi industria prelucrătoare (-1,6%).

Datele INS relevă faptul că, în luna iunie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,7%, faţă de luna mai, marjă în care producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a diminuat cu 5,3%, industria prelucrătoare cu 4,8% şi industria extractivă cu 0,7%.

De asemenea, în acelaşi interval, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a diminuat cu 3,9%, ca efect al scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4%) şi industriei prelucrătoare (-2,8%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 1,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în iunie 2022, producţia industrială a scăzut cu 2%, ca serie brută, din cauza activităţilor înregistrate de: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,6%), industria extractivă (-4,5%) şi industria prelucrătoare (-0,8%).

Totodată, de la an la an, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică (-3,7%), ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9%), industriei extractive (-5%) şi industriei prelucrătoare (-3,3%).

Afacerile din industrie au crescut cu 26,8%

Afacerile din industrie s-au majorat cu 26,8%, în primul semestru al acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2021, în special ca urmare a activităţilor din industria extractivă, care a înregistrat un salt de 136%, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INS), publicate vineri, scrie Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, industria prelucrătoare a consemnat o majorare de 23,9%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale afacerilor s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+109,3%), industria bunurilor intermediare (+30%), industria bunurilor de uz curent (+24,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,9%) şi industria bunurilor de capital (+13,3%).

La nivel comparativ iunie 2022 – iunie 2021, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 24,8%, datorită rezultatelor din industria extractivă (+111,1%) şi din industria prelucrătoare (+22,7%). În funcţie de grupele industriale, creşteri au fost consemnate de: industria energetică (+134%), industria bunurilor de uz curent (+24,4%), industria bunurilor intermediare (+20,7%), industria bunurilor de capital (+13,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7%).

Potrivit sursei citate, în luna iunie a acestui an faţă de luna mai, afacerile din industrie au scăzut în termeni nominali cu 3,4%, ca urmare a activităţilor din industria prelucrătoare (-3,5%) şi industria extractivă (-0,7%).

Totodată, pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat după cum urmează: industria bunurilor intermediare (-7,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,7%), industria bunurilor de uz curent (-2,7%) şi industria bunurilor de capital (-1,3%). Industria energetică a crescut cu 5,6%.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *