Producție de gaze la maxim, importurile sunt și ele mari. Eolienele „zbârnâie” și trimit enegia ieftină peste graniță

Matei Ionescu sept. 30, 2024 1 comentarii 1624 vizualizări
eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

S-a răcit afară, consumul de gaze a crescut. Din datele interactive Transgaz, producția înregistrată astăzi în România este de 24,5 milioane de metri cubi – maximul posibil din prezent. Totalul surselor de gaze este însă 33,2 milioane de metri cubi, pentru că se înregistrează importuri de 8,7 milioane de metri cubi, cu peste două milioane mai mult față de, spre exemplu, săptămâna trecută. Importurile se fac prin Bulgaria, punctul de intrare Negru Vodă. Există și export de 7 milioane metri cubi, din care 6 milioane metri cubi către Ungaria, însă acesta este de fapt un tranzit de gaze pe la noi. Singurul export propriu-zis este către Republica Moldova – 1 milion de metri cubi pleacă prin gazoductul Iași – Ungheni.

Stocurile de gaze ale României cresc la rândul lor, încă 11 milioane de metri cubi intrând în subteran, deși ele sunt nominal pline la 100%. O specificitate tehnică permite stocarea de gaze dincolo de 100%.

Pe partea de energie electrică, vânturile puternice aduse de „ciclonul Ashley” fac din sectorul eolian primul generator de energie al României: 2.500 MW orari se produc la această oră, o treime din tot ce generează România. Cea mai mare parte din această energie se duce la export, care a atins valori nete și de 2.200 MW, în timpul nopții. Acum, pe zi, tot suntem net exportatori, dar la 1.200 MW. Din datele OPCOM, operatorul bursei de energie, principalii noștri clienți la export sunt Ungaria și Bulgaria. Cu ungurii, suntem net exportatori pe toate intervalele orare, iar cu bulgarii pe cele mai multe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.