Producție de gaze spre maximul posibil. Depozitele sunt pline, se tranzitează cantități mari prin conductele Transgaz

gaze

Producția locală de gaze este la maximul posibil din prezent – 24,3 milioane de metri cubi zilnic, potrivit datelor interactive Transgaz, odată cu repornirea de către Romgaz a zăcămintelor din zona Luduș (cu care se alimentează termocentrala Iernut). Producția este asigurată de Romgaz, Petrom și BSOG. Se adaugă importuri de 13,3 milioane de metri cubi, ceea ce face ca totalul surselor disponibile să ajunga la 37,6 milioane de metri cubi, un record al sezonului cald. În sezonul rece gazier, care începe la 1 noiembrie, la aceste surse se adaugă și extracția din depozite.

Importurile se fac din Bulgaria, care tranzitează gaze dinspre Turcia și Caspica, prin două puncte: Negru Vodă și Giurgiu. Cea mai mare parte a acestor importuri sunt în fapt tranzit. Cel mai mult, către Ucraina – 6,4 milioane metri cubi, unde Republica Moldova accelerează stocarea de gaze în facilitățile ucrainene. Tranzit prin conductele românești se mai face și pentru unguri, prin punctul Arad ieșind din țară 6,6 milioane metri cubi. Nu este totul tranzit, ci și export propriu zis de gaz produs în România, vănzătorul fiind Petrom.

Încă se mai stochează gaze în depozitele românești, circa 8 milioane de metri cubi, deși acestea sunt aproape pline, gradul de umplere fiind trecut de 95%. Sfârșitul ciclului de stocare este 31 octombrie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *