Profitul băncilor croate a crescut cu peste 60% după aderarea la zona euro, la 1 ianuarie 2023

Croatia Schengen euro Uniunea Europeana Sursa foto: Dreamstime

Băncile croate au înregistrat un profit semestrial cu peste 60% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale, scrie Euractiv.com. Creșterea profitabilității în primele șase luni coincide cu aderarea Zagrebului la zona euro: Croația a intrat în zona monedei unice la 1 ianuarie, după ce a devenit membră a UE în 2013.

Banca centrală a precizat că “operațiunile instituțiilor de credit au generat un profit de 703,8 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023”, față de 413 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2022.

Și alți indicatori de profitabilitate au fost în creștere puternică.

Banca centrală a precizat că rentabilitatea activelor aproape s-a dublat, de la 1,0% în 2022 la 1,9%, în timp ce “rentabilitatea capitalului propriu a crescut de la 8,2% la 16,8%”.

Într-o declarație separată, datele biroului de stat de statistică (DZS) au arătat că PIB-ul Croației a crescut cu 2,7% în al doilea trimestru, a zecea creștere trimestrială consecutivă a economiei micii țări de la Marea Adriatică.

Acesta a declarat că creșterea s-a bazat pe un sector financiar mai puternic, precum și pe consumul casnic și pe servicii – în timp ce exporturile au scăzut cu 1,6%, iar importurile au crescut cu 3,6%.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *