Profitul băncilor din SUA a scăzut cu 45% în ultimele luni ale anului 2023

banci Sursă foto: Unsplash

Profiturile din sectorul bancar american au scăzut cu aproape 45% în ultimul trimestru al anului 2023, în ritm anual, chiar și în condițiile în care presiunile asupra consumatorilor s-au atenuat și a crescut încrederea că economia SUA va evita o recesiune pe termen scurt, scrie Financial Times.

Scăderea, la 38 de miliarde de dolari, a fost cea mai mare scădere anuală a profiturilor trimestriale din al doilea trimestru din 2020, potrivit BankRegData, un furnizor de date care reunește rapoartele trimestriale făcute de creditori către Federal Deposit Insurance Corporation. Datele nu sunt complete, dar acoperă profiturile filialelor cu depozite asigurate de FDIC.

Profitul a fost tras în jos de taxele excepționale legate de criza bancară regională de anul trecut. Cele mai mari bănci din țară au cheltuit 16 miliarde de dolari pentru a acoperi „evaluarea specială” impusă de guvern, care a realimentat un fond de asigurare a depozitelor care a fost puternic epuizat de falimentele Silicon Valley Bank, Signature și First Republic.

Profiturile trimestriale au fost afectate și de o creștere de 5 miliarde de dolari a provizioanelor pentru credite neperformante, de o pierdere de 4 miliarde de dolari din portofoliile de titluri de valoare ale băncilor și de costuri mai mari, deoarece creditorii au redus personalul și și-au restructurat operațiunile, arată datele.

Numărul angajaților cu normă întreagă din sucursalele băncilor americane a scăzut cu peste 45.000 în 2023. Numai Wells Fargo a declarat că a cheltuit peste 1 miliard de dolari pentru reduceri neașteptate de locuri de muncă în al patrulea trimestru.

„Veniturile lor sunt din ce în ce mai mici”, a declarat Christopher Whalen, un analist veteran al industriei, care este șeful Whalen Global Advisors. „Deponenții vor dori în continuare să fie plătiți, dar ceea ce pot face băncile din împrumuturi și investiții încetinește.”

Scăderea profiturilor din ultimul trimestru arată cum creșterea rapidă a ratelor dobânzilor – care a început în urmă cu doi ani și a dus la falimentele bancare de anul trecut – continuă să cântărească asupra creditorilor, chiar dacă cea mai mare bancă americană, JPMorgan Chase, a raportat profituri anuale record anul trecut.

Truist, al șaptelea creditor ca mărime din țară, a scăzut mai puternic decât orice altă bancă americană. Formată în 2019 prin asocierea dintre BB&T și SunTrust, Truist a pierdut aproape 5 miliarde de dolari în trimestru, față de un profit de 1,6 miliarde de dolari în același trimestru al anului precedent.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *