Analiștii BCR estimează că inflația globală va intra în teritoriul unei singure cifre în trimestrul al treilea și va încheia anul la 7,7% an/an, conform prognozelor transmise după publicarea celor mai recente date INS privind creșterea prețurilor. Indicele prețurilor de consum din martie a scăzut semnificativ la 14,5% an/an, de la 15,5% an/an în februarie, deși a fost ușor peste prognoza BCR și peste consensul Bloomberg, ambele de 14,4% an/an.
Vezi și:
“Eroarea de prognoză din partea noastră a provenit în principal de la o creștere mai puternică decât se aștepta a prețurilor foarte volatile ale legumelor și de la o creștere neașteptată a prețurilor energiei electrice”.
Analiștii BCR estimează că inflația globală va intra în teritoriul unei singure cifre în trimestrul al treilea și va încheia anul la 7,7% an/an.
“Nu credem că IPC va atinge intervalul-țintă al BNR de 2,5%±1pp nici în 2024 și prognozăm o inflație de 5,0% an/an până la sfârșitul anului 2024. În opinia noastră, împingerea inflației de la o singură cifră la ținta asumat[ ar trebui să fie mult mai greoaie decât aducerea acesteia de la două cifre la o singură cifră, deoarece presiunile asupra prețurilor rămân generalizate și efectul de bază statistică al prețurilor materiilor prime se estompează”, notează BCR.
Inflația CORE2 ajustată (inflația globală minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutunul și alcoolul), care este urmărită îndeaproape de BNR, a ajuns la 14,7% an/an în martie-23 față de 15,1% an/an anterior, cu 0,1pp sub estimarea BCR.
“Considerăm că vârful inflației de bază a fost atins în februarie. Se preconizează că inflația de bază va scădea la un nivel de o cifră la sfârșitul acestui an și va rămâne peste inflația globală pe tot orizontul de proiecție”, arată prognoza BCR.
Analiștii băncii se aștaptă ca BNR să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 7% pe tot parcursul anului 2023. Gestionarea lichidităților, instrumentul de politică preferat al BNR, va fi probabil utilizat în mod activ în trimestrele următoare, în funcție de evoluția EUR/RON și de cifrele viitoare privind inflația.
În termeni lunari, prețurile de consum au crescut cu 1,01% m/m în martie. Cele mai puternice presiuni inflaționiste au venit din partea prețurilor la alimente, care au crescut cu 1,89% de la o lună la alta și cu 21,6% a/an, în principal datorită componentei volatile a legumelor, care a crescut cu 9,0% m/m.
Prețurile serviciilor au crescut cu 1.08% m/m și 10.8% y/y, din cauza scumpirii serviciilor de apă și canalizare, a serviciilor hoteliere și a transportului aerian. Prețurile nealimentare au crescut într-o măsură mai mică (0,35% m/m și 11,06 y/y), deoarece prețurile la electricitate au crescut în mod surprinzător cu 4,78% m/m.
Inflația IPC (indicele de bază și indicele principal) și rata inflației ajustată
“De asemenea, am calculat o inflație medie ajustată cu 20%, o abordare alternativă de măsurare a inflației prin eliminarea a 10% din cele mai volatile variații ale prețurilor de consum pe parcursul a două luni și jumătate de la ambele capete ale distribuției, obținând astfel o imagine mai bună a vremii în care mișcările IPC sunt generalizate sau se datorează câtorva elemente volatile. După excluderea valorilor aberante, inflația ajustată a decelerat și ea la 9,0% an/an în martie, de la 9,2% an/an anterior, confirmând că vârful inflației a trecut”, arată BCR, în analiza semnată de Vlad Ioniță.