Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 a fost suspendat în instanță

Redacția sept. 26, 2023 2 comentarii
panouri solare, fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă, marţi, că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator. Instituţia susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului, scrie News.ro.

„Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei DHELECTRIC SYSTEMS SRL ca şi instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 şi suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validaţi, de alegere a acestora de către beneficiari şi de încheiere a contractelor de participare şi de finanţare până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3168/111/2023”, a transmis, marţi, AFM, într-un comunicat de presă.

Instituţia anunţă că va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării şi reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp.

„Administraţia Fondului pentru Mediu a respectat întocmai toate procedurile privind validarea/invalidarea instalatorilor prevăzute în Ghidul de finanţare a Programului Casa Verde Fotovoltaice, inclusiv în cazul respingerii dosarului depus de DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, susţine instituţia în documentul citat.

Potrivit datelor transmise de AFM, în data de 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a solicitat prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL să încarce în aplicaţie, în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, fiind un document care lipsea din dosarul depus în vederea participării în program.

„Conform art. 12, alin. (3) din ghid, lipsa acestui document atrage respingerea cererii de validare dacă nu se transmite instituţiei prin intermediul aplicaţiei informatice aferente Programului Casa Verde Fotovoltaice în termen de 5 zile lucrătoare. Ca urmare a neîncărcării documentului lipsă în aplicaţia informatică în termen de 5 zile lucrătoare, dosarul instalatorului DHELECTRIC SYSTEMS SRL a fost respins. Decizia de respingere a dosarului a fost contestată de instalatorul DHELECTRIC SYSTEMS SRL”, a transmis AFM.

Potrivit instituţiei, în urma reanalizei în cadrul Comisiei de soluţionare a contestaţiilor, s-a confirmat motivul de respingere, decizie ce a fost postată în data de 28 august 2023 pe site-ul AFM.

„Administraţia Fondului pentru Mediu va depune toate eforturile pentru a clarifica situaţia şi pentru a debloca şi relua Programul Casa Verde Fotovoltaice în cel mai scurt timp”, a mai transmis AFM.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a anunţat că persoanele fizice şi unităţile de cult vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul programului “Casa Verde Fotovoltaice”.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. SA SE JUDECE MINISTERUL CU SOCIETATEA SI DACA A GRESIT SA IL DESPAGUBEASCA .
  SA CONTINUE PROGRAMUL MAI DEPARTE,SA NU LOVEASCA IN BENEFICIARI .
  jUSTITIA IAR ISI DA CU STINGUL IN DREPTUL.

 2. Buna ziua
  Eu cred ca aceste pareri daca se materializeaza intr-o actiune comuna a firmelor afectate de acest blocaj,se poate realiza mult mail mult.
  Institutiile de regula actioneaza in baza unor reguli/legi si in baza unor decizii in instanta.Cei care sunte-ti interesati sa facem ceva in acest sens cred ca ,este timpul.A trecut mai bine de o luna si nu avem decat un proces care urmeaza o procedura standard,cand ar trebui sa fie solutionata la urgenta ,tind cont de :
  1-se va ajunge la blocaje economice la firme
  2-cetatenii persoane fizice sunt pagubiti ,cu promisiunile ,acestia stau si spera .firmele care stau cu stoc pentru ca clienti nu au nimic in clar asteapta ,si nu se produce acel circuit sanatos care ar trebui sa existe la un program de acest gen
  3-chiar si statul poate avea de suferit ,daca acest program treneaza in instanta mult.
  Primul pas trebuie sa ne hotaram.
  Dupa care avocati vor analiza ce putem cere in instanta legat de acest blocaj.
  Cu respect ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *