Programul guvernamental Student Invest va fi lansat în această toamnă. Normele, publicate în Monitorul oficial. Condiții și avantaje

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Studenții care luau în calcul accesarea unui credit pentru a acoperi cheltuielile cu studiile, în acest an universitar, pot opta pentru programul guvernamental Student Invest, care va fi lansat toamna aceasta, informează platforma Risco.ro. Normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial, iar până la jumătatea lunii octombrie, băncile au termen pentru a transmite cererile de înscriere în program către Fondul Român de Contragarantare.

Prin programul Student Invest, tinerii cu vârstă cuprinsă între 18-31 de ani, înscriși într-o instituție de învățământ superior, pot accesa până la 50.000 de lei , suma fiind garantată în proporție de 80% de Fondul Român de Contragarantare.

Printre avantajele creditelor din acest program se numără faptul că tinerii care le vor accesa vor achita la final tot atât cât au împrumutat, iar sumele vor putea fi rambursate în maximum 10 ani.

Până în 14 octombrie, băncile vor transmite cererile către FRC, iar ulterior vor fi lansate produsele financiare.

“Unele băncii au deja incluse în portofoliile lor oferte de credite dedicate studenților, însă statul a dorit să pună la dispoziția studenților un tip special de credite care să-i avantajeze mai mult pe tineri. Student Invest- cheltuielile eligibile. Pentru ce vor putea tinerii să folosească banii? Banii vor putea fi folosiți de studenți pentru decontarea sau plata directă a cheltuielilor care apar pe durata studiilor”, notează Risco.ro.

Vor fi eligibile următoarele categorii de cheltuieli: -taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat; -plata cărților, rechizitelor; -costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate; – taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări; – achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate; -plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/luna, la cursul BNR din ziua plății; -plata locurilor de cazare în căminele studențești; -parte/avans din achiziția unei locuințe; – cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus – decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșă, grădiniță, școală, programele after school, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură; -costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale -investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plata/decontare până la 10.000 de lei.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *