Programul IMM Plus privește fonduri suplimentare de 1,82 miliarde lei

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va gestiona un plafon suplimentar de garantare aferent programului IMM Plus, prin aprobarea Ordonanţei de urgenţă 58/ 2024, acelaşi act normativ permiţând Fondului emiterea acordurilor necesare pentru refinanţarea creditelor contractate în cadrul programului Prima Casă/ Noua Casă, conform unui comunicat, citat de Agerpres.

„Subsecvent, prin publicarea Ordinului nr. 1043/ 15.05.2024 privind suplimentarea bugetului aferent Programului IMM Plus cu suma de 1,820 miliarde de lei, FNGCIMM a demarat procedura de alocare a plafoanelor pe finanţatorii parteneri, urmând ca în data de 19.06.2024, ora 9:00, să deschidă aplicaţia programului pentru introducerea noilor solicitări de garantare. Aplicaţia pusă la dispoziţia finanţatorilor va rămâne deschisă până la data de 21.06.2023, ora 23:59, pentru solicitările noi introduse”, se spune în comunicat.

Fondul menţionează că IMM Plus rămâne cel mai de succes program guvernamental dedicat IMM-urilor şi întreprinderilor mici cu capitalizare medie de piaţă, iar interesul manifestat de către companii şi bănci deopotrivă a determinat guvernul să majoreze plafonul programului, având în vedere că bugetul iniţial a fost în totalitate epuizat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prin programul IMM Plus, companiile beneficiază de lichidităţi financiare necesare implementării programelor de investiţii şi pentru derularea activităţii curente, în condiţii avantajoase de finanţare, cu subvenţii de dobânzi şi comisioane, cu perioade de rambursare flexibile, adaptate nevoilor specifice ale IMM.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat IMM Plus beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, şi a dobânzilor aferente creditelor sau liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni, cu excepţia beneficiarilor componentei AGRO Plus care nu beneficiază de dobândă finanţată de la bugetul de stat în baza acestei scheme de ajutor de stat.

Programul se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-uri şi Unităţilor Administrativ Teritoriale, care pot aplica până la 30 iunie 2024 pentru finanţări cu garanţii de stat şi costuri subvenţionate din bugetul Ministerului Finanţelor. Soluţiile de finanţare sunt adaptate diferitelor sectoare de activitate, beneficiarii putând opta pentru una din următoarele componente: IMM Romania Plus, AGRO Plus, IMM Prod Plus şi Construct Plus.

Accesarea finanţării garantate în cadrul Programului IMM Plus se realizează online, garanţiile fiind acordate în baza aceluiaşi set de documente pe care le solicită şi finanţatorii parteneri în program pentru aprobarea creditului. Companiile trebuie să se înregistreze pe site-ul www.imminvest.ro pentru obţinerea acordului de principiu privind încadrarea în program şi apoi să selecteze banca de la care doreşte să obţină finanţarea.

Bugetul suplimentar alocat va permite accesul la credite de investiţii şi pentru capital de lucru pentru un număr estimat de 2.300 beneficiari suplimentari, astfel că schema de ajutor de stat va sprijini circa 13.800 de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, se precizează în comunicat.

Totodată, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă Nr. 58/6 iunie 2024 FNGCIMM este mandatat să emită acordurile necesare pentru refinanţarea creditelor contractate în cadrul Programului Prima Casă/ Noua Casă. Astfel, acest tip de credite se pot refinanţa prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul Programului.

„Prin aceste măsuri legislative, ne dorim să sprijinim beneficiarii programelor şi să facilităm accesul lor la refinanţări în condiţii avantajoase. Este un pas important pentru a simplifica procesele administrative şi pentru a oferi un sprijin concret celor care doresc să-şi optimizeze condiţiile financiare”, a declarat Dumitru Nancu, director general FNGCIMM, în comunicat.

Modificarea legislativă vizează simplificarea procedurilor, prin reducerea birocraţiei şi a timpilor de aşteptare pentru beneficiarii programului. FNGCIMM implementează din anul 2009 Programul Prima Casă, continuat cu programul Noua Casă.

Refinanţarea va fi aprobată de FNGCIMM, prin ridicarea temporară a interdicţiei de grevare asupra locuinţei achiziţionate sau construite în cadrul Programului în vederea înscrierii unei noi ipoteci în favoarea instituţiei de credit care acordă refinanţarea, cu condiţia achitării integrale a creditului garantat în cadrul Programului.

Noile reglementări se aplică tuturor creditelor garantate acordate în cadrul Programelor Prima Casă / Noua Casă pentru situaţiile juridice născute după intrarea în vigoare a OUG nr. 58/6 iunie 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: