Modificări importante pentru programul „Noua casă”: Asigurarea locuinței se va face la valoarea de piață din momentul încheierii asigurării și se extinde la toate riscurile

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

Ministerul Finanțelor vine cu modificări majore la programul „Noua Casă”, în ceea ce privește asigurarea locuinței. Practic, se modifică valoarea de piață a locuinței la care se încheie asigurarea și vor fi asigurate toate riscurile.

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că propune alocarea unui plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde lei care pot fi emise în anul 2022 pentru programul „Noua Casă”.

Totodată, instituția vine și cu noutăți în ceea ce privește asigurarea locuinței achiziționate prin acest program.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Astfel, se propune încheierea de polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață a locuinței, urmând ca această prevedere să se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru polițele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern.

În plus, în practică s-a constatat că, pe parcursul derulării perioadei de creditare (care, în cele mai multe cazuri ajunge până la 30 de ani), valoarea de piață a locuinței variază în niște limite semnificativ mai mari decât valoarea de piață a locuinței înscrisă în solicitarea de garantare, respectiv total neacoperitoare față de valoarea de piață a locuinței comunicată de finanțatori la momentul acordării garanției de stat.

Ca urmare, Ministerul Finanțelor propune instituirea obligativității beneficiarului de a asigura locuința la o valoare acoperitoare pe tot parcursul perioadei de creditare.

În acest sens, se introducere prevederea referitoare la asigurarea locuinței la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, față de prevederea existentă de a asigura locuința, în orice moment, la valoarea de piață de la momentul acordării garanției.

„Având în vedere faptul că noile standarde în materia asigurărilor se vor aplica întregului portofoliu de credite garantate în cadrul Programului, pentru situațiile juridice născute după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se impune introducerea unor norme tranzitorii ce prevăd că modificările în ceea ce privește obligația de asigurare a locuinței, urmează a se aplica exclusiv contractelor de asigurare încheiate ulterior intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de Guvern”, arată nota de fundamentare.

Programul „Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziția unui imobil cu destinația de locuință, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

„Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei.

În 2021 au fost acordate 11.858 garanții în valoare totală de 1,52 miliarde lei și 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei, din care, din plafonul anului 2021, au fost acordate 9.275 contracte de garantare în valoare totală de 1,18 miliarde lei și 3.566 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,52 miliarde lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: