Proiect: Angajații firmelor de construcții vor fi trimiși, pe bani de la stat, la cursuri de formare în domeniul eficienței energetice

izolare locuinta eficienta energetica Sursa foto: Pixabay

Companiile din domeniul construcțiilor vor putea să-și trimită salariații la cursuri de formare legate de eficiența energetică, pentru care statul să acopere parțial sau integral costurile. Așa prevede un proiect de ordin inițiat recent de Ministerul Dezvoltării, scrie avocatnet.ro. Finanțarea va consta într-un ajutor de minimis sau un ajutor de stat din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență și va viza toate categoriile de întreprinderi – mici, mijlocii, mari.

„Prezenta măsură, constând în acordarea unor ajutoare de minimis/ajutoare de stat pentru cursuri de formare de scurtă durată în domeniul eficienței energetice a cel puțin 8.000 de specialiști și lucrători din sectorul construcțiilor, are ca obiectiv creșterea numărului de lucrători calificați și a competențelor profesionale în rândul specialiștilor în domeniul construcțiilor, în sensul creșterii performanței energetice a clădirilor, pentru realizarea de construcții verzi și digitalizate.

Scopul măsurii îl constituie îmbunătățirea competențelor a cel puțin 8.000 de specialiști și lucrători din domeniul construcțiilor, prin participarea la cursuri de formare de scurtă durată în domeniul eficienței energetice în clădiri, organizate în cele 8 regiuni, care să asigure o acoperire cât mai uniformă pe întreg teritoriul României”, scrie în proiectul de ordin, care trebuie aprobat și oficializat pentru a se aplica.

Ulterior, va fi necesară și emiterea unui ghid al solicitantului, pentru a putea accesa finanțarea. Iar înscrierile pentru ajutorul de stat sau cel de minimis vor fi derulate online într-o aplicație specială.

În esență, ajutorul de minimis va avea un plafon maxim de 200.000 euro pe întreprindere, iar ajutorul de stat va avea un plafon maxim de 500.000 euro pe întreprindere. Firmele vor putea alege dacă optează pentru ajutorul de minimis sau pentru ajutorul de stat (nu se pot cumula), însă acest lucru va fi posibil numai dacă îndeplinesc condițiile specifice unuia sau altuia. Diferența majoră între cele două va fi că prin primul se vor acoperi integral costurile eligibile ale cursurilor de formare, pe când prin al doilea se vor putea acoperi, de principiu, numai jumătate din costuri. Indiferent de care e vorba, salariații instruiți vor trebui păstrați cel puțin 12 luni după absolvirea cursurilor.

Finanțarea de la stat va fi plătită direct furnizorilor de servicii de formare. Însă asta numai după derularea cursurilor și după absolvirea acestora cu succes de către salariați. Cheltuielile eligibile vor putea fi făcute numai după acceptarea în programul de finanțare și încheierea contractelor cu autoritățile.

 

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Folosirii banii din PNRR!
    Dacă autostrăzi, cai ferate, metrou, Sp.regionale, nu se fac!😯
    Cursuri de eficienta energetică!🤣🤣🤣

  2. @ De unde bă să dea și Bill Gates, Elon Musk, Soroș, bani pentru atâția bugetari care vor salarii mari ca să nu fie coruptibili, că dacă intră și ăia pe scăderi, cine îi mai oprește de la falimente, ? Și câștigă chinezii , că la chinezi nu se cer măriri de salarii împotriva corupției , ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *