Proiect: Datoriile companiilor din industria de apărare sunt încorporate de Ministerul Economiei, iar societățile se pregătesc de parteneriate cu mari producători de mondiali sau vânzare/închidere dacă nu reușesc

Rheinmetall sistem aparare aeriana Romania

Datoriile companiilor din apărare vor fi transferate de la Fisc la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, parte din Ministerul Economiei) ca să poată fi încasate mai repede, iar respectivele societăți producătoare de armament să poată intra în parteneriate cu mari producători mondiali sau chiar să fie vândute cu totul, potrivit unei OUG lansate în dezbatere publică.

Aceste companii sunt controlate în totalitate sau în parte de Ministerul Economiei dar sunt, cu câteva excepții, încărcate de datorii sau chiar în insolvență. Excepțiile se pot numi IAR Ghimbav și Avioane Craiova, amândouă listate pe bursă și constant pe profit. Însă cele denumite generic „Uzina Mecanică” (Sadu, Dragomirești, Orăștie, Plopeni etc.) sunt, în general, într-o situație dezastruoasă.

Cu un război la granița României, Guvernul decide acum să le curețe, într-un fel, de datorii, ca aceste societăți să poată face parteneriate cu posibili actori internaționali care vor să-și extindă operațiunile în zonă.

„Fac obiectul preluării de către AAAS, în baza unor hotărâri de guvern emise pentru fiecare preluare în parte, creanţele bugetare, respectiv impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte venituri ale bugetului general consolidat, inclusiv accesorii, calculate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, administrate de ANAF prin organul fiscal competent, asupra unor societăți cu capital majoritar sau integral de stat. Creanțele preluate de către AAAS de la ANAF își vor păstra același regim juridic. După predarea creanţelor prevăzute mai sus, ANAF procedează la scăderea acestora din evidenţele proprii și implicit, la scăderea lor din contabilitatea bugetară. ANAF predă AAAS titlurile de creanţă aferente creanțelor predate, precum şi actele procedurale întocmite de aceasta în vederea recuperării obligaţiilor bugetare la data exercitării dreptului de preluare”, se arată în proiectul de OUG.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, se impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea de măsuri urgente de redresare economico -financiară la operatori economici cu capital de stat ce se încadrează în categoria societăţilor de importanţă naţională, dat fiind recentele evoluții în planul securității naționale și economic generate de contextul geopolitic din imediata vecinătate a României. Astfel, ar fi nevoie de acțiuni concrete în vederea asigurării și protejării intereselor statului român și promovării conceptului de securitate regională extinsă.

„În prezent există premisele economice pentru un trend ascendent, operatorii economici reușind să plătească majoritatea datoriilor curente către salariați și terți și există premise să își diversifice portofoliul de clienți. În baza procedurilor specifice, AAAS poate contribui la atragerea unor investitori interesaţi să dezvolte segmentul de activitate al acestor societăţi”, susține AAAS.

Lista companiilor de stat producătoare de armament se poate găsi AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *