Proiect de lege: Facturile la energie electrică pentru consumatorii vulnerabili să fie compensate din surplusul produs de unitățile administrativ-teritoriale

bani, lei, finante, bancnote, bec, energie, electricitate, lumina Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Parlamentarii PNL au depus, la Camera Deputaților, un proiect de lege prin care se oferă posibilitatea compensării facturilor la energie electrică pentru consumatorii vulnerabili din surplusul de energie produs de unitățile administrativ-teritoriale, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Numeroase unități administrativ-teritoriale din România au investit în capacități de producere a energiei din surse regenerabile, în special panouri fotovoltaice montate pe clădiri publice, din fonduri proprii, fie prin finanțări europene, fie prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În multe cazuri, aceste capacități generează un surplus de energie față de consumul local public, surplus care este injectat în rețea și vândut la prețuri reduse, fără a genera beneficii directe pentru comunitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit inițiatorilor, multe familii cu venituri reduse, identificate conform legislației privind consumatorii vulnerabili, se confruntă cu dificultăți în plata facturilor la energie electrică, iar în contextul crizelor energetice și al imperativelor de justiție socială este oportună crearea unui cadru legal prin care unitățile administrativ-teritoriale să poată redistribui valoarea energetică în exces în beneficiul comunității.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Mecanismul de compensare propus

„Unitățile administrativ-teritoriale care produc energie electrică din surse regenerabile de energie și înregistrează un surplus față de propriul consum pot utiliza această energie în vederea compensării parțiale sau totale a facturilor la energie electrică ale consumatorilor vulnerabili, persoane fizice cu domiciliul pe raza unității administrativ-teritoriale respective. Compensarea se poate realiza prin decontarea echivalentului valoric al energiei produse și livrate în Sistemul Electroenergetic Național, în baza unui mecanism local reglementat de autoritatea deliberativă, în favoarea unuia sau mai multor furnizori de energie electrică, în numele consumatorilor beneficiari”, prevede proiectul legislativ.

Compensarea este permisă numai în baza unui regulament local, aprobat prin hotărâre a consiliului local sau județean, care stabilește criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, valoarea maximă a compensației și perioada de aplicare, procedura de identificare a beneficiarilor și de transmitere a listelor către furnizori, precum și sursele de finanțare complementare, acolo unde este necesar.

„Surplusul de energie eligibil pentru compensare se calculează lunar pe baza măsurătorilor efectuate de operatorul de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE. Ministerul Energiei și ANRE elaborează norme metodologice de aplicare a prezentului articol în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, inclusiv cu privire la evidențierea energetică distinctă, condițiile tehnice, mecanismul de compensare și raportare”, mai arată actul normativ.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe data de 23 iunie.

Comentarii

  1. O tara de baieti buni…. subventii, subventii, subventii… pana acum mie personal statul nu mi’a dat un leu subventie la nimic… de ce din impozitele mele statul subventioneaza gazul pemtru milionarii din Primavetii sau Dorobanti. Daca au chef de pomeni sa le dea la amarati, dar la toti nu alora care nu au gaz nu primesc pentru lemne…

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.