Proiect inovator în Iași: un institut de cercetare avansată a creierului, în care companiile IT și de tehnologie să joace un rol-cheie

Creier - inteligență artificială Pixabay Foto: Creier - inteligență artificială. Sursa: Pixabay

Lumea medicală ieșeană propune un proiect inovator pentru spațiul est-european: un institut de cercetare avansată a creierului (iBrains), care vizează crearea de noi tehnici de tratament și de protezare a creierului și a sistemului nervos periferic.

O parte integrantă a conceptului iBrains vizează colaborarea cu companii specializate în domeniul mecanicii fine, a producției de materiale speciale sau de nanotehnologii, dar și dezvoltatori de software.

Unul dintre departamentele Institutului este cel de inteligență artificială, iar, printre altele, va viza o activitate de cercetare pentru construirea de algoritmi de diagnostic și tratament în cazul bolilor sistemului nervos central.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Proiectul este dezvoltat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și municipalitate și urmează să fie depus pentru finanțare prin fonduri europene. Investiția este estimată la 60 milioane euro, iar finanțarea proiectului a fost propusă de Primăria Iași în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Totodată, la Institutul iBrains ar urma să fie create, în colaborare cu firme IT, programe de realitate augmentată în sprijinul persoanelor care suferă de boli degenerative. Inițiatorii vor să conecteze centrul de la Iași într-o rețea cu institute similare din Europa, SUA, Coreea și Japonia. Institutul este gândit pe 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), fiind organizat pe 10 departamente specifice.

Care vor fi activitățile Institutului iBrains

Institutul de la Iași se va concentra pe orientarea cercetării fundamentale înspre soluții inovatoare aplicabile în neuroștiințele clinice (în special neurochirurgie), iar activitatea de cercetare va cuprinde de la probleme de regenerare a țesutului nervos și tratamentul tumorilor cerebrale până la inovații de tehnici și tehnologii invazive, chirurgicale și nu numai.

Zonele-cheie de cercetare, dezvoltare și inovare sunt neuro-onco-genetica, neurochirurgia avansată, neuro-imagistica de înaltă rezoluție, inteligența artificială și big data. „Institutul va duce la apariția de companii spin-off și va stimula sectoare economice existente în sensul dezvoltării, producerii și promovării tehnicilor și tehnologiiilor dezvoltate în cadrul centrului. Domenii precum industria de tehnică medicală, farma, oncoterapie până la îngrijirea paliativă, medicină recuperatorie și de îngrijire a vârstnicilor sunt cele previzibil influențate pozitiv de existența și funcționarea institutului”, se arată într-o prezentare a proiectului.

Potrivit sursei citate, iBrains poate fi un motor de dezvoltare regională și un nucleu al inovației românești. În prezentare se precizează că România nu poate participa la efortul mondial în domeniul neuroștiintelor, în primul rând din cauza absenței unei infrastructuri de cercetare de mare performanță. Institute de genul celui care este propus la Iași funcționează în Statele Unite (în special la nivel de universități – Vanderbilt Brain Institute, Friedman Brain Institute), în Europa (Institut du Cerveau în Paris, Brain Research Institute în Zurich) și Asia (Coreea de Sud, Japonia).

Foto: Bogdan Iliescu (Arhiva Personală)

„Institutul își propune o abordare inovatoare a cercetării în neuroștiințe, în sensul că pleacă de la probleme practice experimentate în clinica de neurochirurgie, neurologie sau psihiatrie, concepe soluții pe care apoi nu doar că le fundamentează științific, dar le și materializează în produse de la programe software până la instrumente și aparatură pe care să le poată aduce cel puțin până la stadiul de proof-of-concept. Plecând de aici, firme de tip spin-off sau firme partener vor continua dezvoltarea lor și aducerea lor la stadiu de produs finit”, a declarat medicul neurochirurg Bogdan Iliescu, inițiatorul proiectului.

Universitățile și firmele IT – fundamentale pentru dezvoltarea iBrains

Medicul Bogdan Iliescu spune că implicarea structurilor academice și economice din domeniul tehnologiei (atât catedrele de specialitate din cadrul universităților din Iași, cât și firme de software din țară și din străinătate) va fi fundamentală în dezvoltarea proiectelor de inteligență artificială și dezvoltarea algoritmilor de interfațare creier-mașină. În acest sens, spune medicul, au fost deja semnate unele acorduri de principiu de colaborare cu parteneri autohtoni și străini.

De exemplu, direcția de neuro-oncologie va beneficia de un parteneriat cu instituții din SUA pentru studierea genomicii normale și tumorale a sistemului nervos, și conceperea unor noi resurse terapeutice.

În ceea ce privește direcția de dezvoltare a algoritmilor de inteligență artificială, medicul Bogdan Iliescu a invocat un protocol de colaboare existent cu firme IT pentru dezvoltarea unui sistem de învățare profundă care să faciliteze diagnosticul leziunilor cerebrale și crearea unor programe de realitate augmentată pentru bolnavii de Alzheimer sau alte forme de demență (lumile virtuale îi vor ajuta pe cei cu boli degenerative să treacă peste deficiențele cognitive).

„Cu o altă companie de soft se lucrează deja la proiecte de modelare a creierului și de creare de realități virtuale cu scop de protezare neurologică sau de suport”, a mai spus medicul Iliescu. Acesta a adăugat că o oportunitate semnificativă de finanțare va fi includerea Institutului în cadrul programelor de cercetare ale firmelor producătoare de echipamente, companii care să utilizeze datele științifice în ceea ce privește imagistica medicală.

Care sunt rezultatele urmărite

Printre rezultatele-cheie urmărite, din punct de vedere al caracterului inovator al proiectului, se numără rezolvărea unor probleme medicale la distanță cu soluții eficiente de telemedicină prin dezvoltarea unor algoritmi inteligenți de diagnostic, indicații de adresare medicală și de tratament în cazul zonelor slab deservite medical.

„Necesitatea înțelegerii mecanismelor celulare și a diagnosticării cu precizie a bolilor degenerative și psihitrice își va găsi o soluție inovatoare în studiile de imagistică moleculară și analiză de big data care se va desfășura în institut”, este un alt rezultat-cheie invocat de Bogdan Iliescu.

Primul pas în dezvoltarea Institutului iBrains constă în lansarea, de către Primăria Iași, a licitației pentru servicii de proiectare și consultanță. La nivelul municipalității va fi organizată o unitate de implementare care va beneficia de suport din partea Universității de Medicină și Farmacie și a altor parteneri din țară sau din străinătate, inclusiv firme de software.

Amplasamentul este propus în vecinătatea locului unde Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru construirea Spitalului Regional de Urgență. În ambele cazuri, terenurile au fost puse la dispoziție de Primăria Iași care deține în Moara de Vânt zeci de hectare libere de construcții, cu acces spre zona centrală a orașului. (Foto: Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: