Proiectele din zona creativă pot primi o finanțare de până la 50.000 de euro

bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Proiectele din zona creativă pot primi o finanțare de până la 50.000 de euro în cadrul celui de-al doilea apel de finanțare pentru IMM-urile din România din cadrul proiectului FRIEND CCI, inițiativă emblematică în susținerea inovației și colaborării în sectorul creativ-cultural. Bugetul total al schemei este de 538.000, fiind disponibil pentru 5 țări.

Oferind finanțări cuprinse între 20.000 și 50.000 euro per proiect, FRIEND CCI deschide calea către noi oportunități de creștere și expansiune pentru IMM-uri. Proiectele cu bugete mai mari vor fi co-finanțate de consorțiul de firme, ceea ce încurajează parteneriatele strânse și co-investiția.

FRIEND CCI reprezintă o inițiativă europeană care vizează să stimuleze creativitatea și inovația în rândul IMM-urilor din sectorul cultural și creativ. Proiectul își propune să faciliteze adaptarea acestor industrii la schimbările tehnologice și ecologice rapide, oferind o platformă unică pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte transformatoare.

Criterii de eligibilitate detaliate

Pentru a fi eligibile, consorțiile de IMM-uri trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Să fie formate din minim 2 și maxim 5 firme, din care cel puțin o firmă are cod CAEN eligibil conform Anexei B și una cu cod CAEN dintr-un alt sector (care nu se regăsește printre cele eligibile).
  • Liderul consorțiului de firme trebuie să fie din Spania, Italia, România, Franța sau Germania. Firme din alte state pot aplica, doar în calitate de parteneri în consorțiu, nu ca lideri.
  • Fiecare proiect trebuie să aibă un termen de implementare de exact 12 luni.
  • Proiectul trebuie să includă activități obligatorii de calificare și recalificare a personalului, precum și activități de internaționalizare.
  • Cel puțin 20% din bugetul de finanțare trebuie să fie alocat IMM-urilor din sectorul creativ-cultural.
  • Proiectele trebuie să implice cel puțin o activitate oferită de un furnizor de servicii extern (clustere sau furnizori specializați în tranziția ecologică/digitală și internaționalizare).

Procesul de aplicare și termenul Limită

Informațiile detaliate despre procesul de aplicare sunt disponibile aici. Apelanții sunt încurajați să consulte ghidul de aplicare și documentele relevante pentru a asigura conformitatea cu toate cerințele. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 14 ianuarie 2024.

Rezultatele Primului apel de finanțare FRIEND CCI

Primul apel de finanțare FRIEND CCI a finanțat 11 proiecte, implicând 29 de firme diverse din 9 țări diferite. Aceste cifre reflectă nu doar interesul crescut din partea comunității de afaceri, ci și impactul semnificativ al programului asupra ecosistemului creativ-cultural. Aceste proiecte demonstrează că inovația și colaborarea intersectorială sunt cheia succesului în această eră.

Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *