Proiectul pentru neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei a fost adoptat de Camera Deputaţilor și merge la promulgare

talon pensie Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege depus de liberali care majorează de la 2.000 la 3.000 lei pragul până la care pensiile nu sunt impozitate a fost adoptat marți de Camera Deputaţilor și merge la promulgare, dacă nu este contestat.

Proiectul a primit 277 de voturi „pentru”, 3 abțineri și un „nu votez”:

Premierul Marcel Ciolacu spunea luni că Parlamentul va dezbate în regim de urgență proiectul care majorează de la 1 octombrie la 3.000 lei plafonul până la care pensiile nu sunt impozitate.

„Pentru că azi începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect și dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

În prezent, pentru pensiile de până la pragul de 2.000 lei nu se percepe impozit (10%), iar recent au existat discuții pentru majorarea acestui prag la 3.000 lei.

„Am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari. Miniștrii Muncii și Finanțelor lucrează deja la actul normativ, astfel încât să îl adoptăm la timp în Guvern și pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din 1 octombrie”, a declarat premierul.

Marți, prim-ministrul spunea că efortul bugetar „nu este foarte mare”, fiind în jur de 800 de milioane de lei.

„Da, a fost trecut acel prag (de 3.000 de lei, n.r.) de aproximativ 800.000 de persoane.  Am vorbit și cu doamna ministru (al Muncii, n.r.), am avut întâlnire și cu ministrul Finanțelor. Și nu vă ascund că mă sfătuiesc în continuare cu doamna primar (al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, n.r.), cum este și normal. Și ori dădeam o derogare pentru cei 800.000. Dar creșterea nu era uniformă. Puteai să spui că au crescut cu 300-400 lei nominal. Au fost creșteri și mai mari. Și atunci mi se pare corectă această abordare, creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare. Oricum vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor. Datoria mea este de a ține aceeași creștere a nivelului de trai, dacă nu și mai mult. Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 milioane lei”.

Ciolacu a anunțat că fondul bugetar lunar de pensii este de 10,3 miliarde lei, iar cheltuielile estimate pe ultimele patru luni din acest an sunt de 8,3 miliarde, comparativ cu cele 10 miliarde lei estimate după recalculare. El spune, astfel, că Guvernul se încadrează în fond și cu creșterea plafonului de impozitare la 3.000 lei. „Cu alte cuvinte, este bugetat”, a precizat Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.