Un protest Greenpeace cu un singur participant a avut loc miercuri în portul Constanța Sud – Agigea, în proximitatea platformei Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep, potrivit unui comunicat. ONG-ul susține că proiectul, pe care încearcă să îl împiedice prin zeci de procese, proteste și conferințe, ar urma să ucidă 46.000 de oameni.
Protestatarul a zburat cu o motoparapantă electrică în apropierea platformei afișând un banner cu mesajul „STOP FOSSIL GAS”.
De remarcat că Greenpeace România nu a avut în ultimele două săptămâni nici o comunicare publică pe tema deversării de petrol rusesc în Marea Neagră din cauza scufundării a două nave. Cel puțin 32 de delfini au murit în Marea Neagră.
Greenpeace citează o analiză realizată de Wim Thiery de la Vrije Universiteit Brussel. Analiza, care are doar 7 pagini, susține că proiectul gazelor din Marea Neagră va provoca moartea a 46.000 de persoane la nivel global din cauza temperaturilor extreme provocate de emisiile totale de gaze cu efect de seră generate de proiectul Neptun Deep.
Analiza, realizată la comanda Greenpeace, este extrem de sumară și nu furnizează opinia altor experți, ci doar calculele lui Wim Thiery pe baza unei metodologii realizate tot de el.
Organizația de mediu Greenpeace România, filiala locală a ONG-ului global, duce o campanie împotriva proiectului Neptun Deep de producție a gazelor în Marea Neagră, după cum a arătat G4Media încă de anul trecut. Proiectul e derulat de OMV Petrom (capital majoritar austriac) și Romgaz (capital de stat) și e în faza de autorizare. Greenpeace România utilizează toate mijloacele activismului: procese în justiție, proteste, lansare de studii și conferințe.
Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în octombrie 2024 după ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o sesizare față de mai multe organizații care încearcă să stopeze proiecte energetice, au declarat pentru G4Media surse judiciare.
Printre organizațiile vizate de plângerea depusă de Burduja se numără și filiala din România a Greenpeace, una dintre organizațiile cele mai vocale împotriva unui proiecte precum extracția gazelor naturale din Marea Neagră.
Sesizarea a fost depusă marți de ministrul Burduja și vizează presupuse acțiuni prin care actori externi ar încerca să împiedice dezvoltarea unor proiecte energetice precum hidrocentralele.
Campania Greenpeace a început în 2023, când cele două companii au și anunțat decizia finală de investiție în proiectul din Marea Neagră. Cele două direcții de atac ale Greenpeace sunt: amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră (caii de mare, steluțele de mare și delfinii) și intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Statul român, prin instituțiile sale, și cele două companii au respins acuzațiile și criticile. Campania Greenpeace nu vizează și compania americană Black Sea Oil and Gas, care a început deja producția de gaze în Marea Neagră printr-un proiect similar cu Neptun Deep.
Proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră are ca scop creșterea producției interne de gaze pe fondul încercării României și UE de a scăpa de dependența de gazele din Rusia, utilizate ca instrument politic de regimul de la Kremlin. Proiectul Neptun Deep a fost întârziat aproape un deceniu din cauza neînțelegerilor dintre companiile implicate și statul român în privința regimului fiscal. Din cauza amânărilor provocate de regimul PSD condus de Liviu Dragnea, compania americană Exxon Mobil s-a retras din proiect, fiind înlocuită de compania de stat Romgaz.
Context. Producția de gaze din proiectul Neptun Deep ar urma să înceapă în 2027, dacă toți pașii pregătitori sunt respectați. Neptun Deep este cel mai mare zăcământ din țară, ceea ce ar conferi independență totală României în privința gazelor naturale, precum și capacitatea de a exporta în țări vulnerabile sau dependente de gazele ruse precum Republica Moldova, Ungaria și Austria.
Cele două companii precizează că vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Companiile estimează, astfel, că România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE.
OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participație de 50% în proiect.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafața de 7.500 km2 și se afla la o distanta de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse intre 100 și 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerata în 2008 și a inclus doua campanii de achiziție 3D și doua campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.