Proteste ale agricultorilor din Bulgaria, luni și marți la vămile Giurgiu – Ruse și Calafat – Vidin: Circulația este blocată în Bulgaria

bulgaria giurgiu politia de frontiera1630423567241-giurgiupodbulgaria-S4 Sursa foto: Poliția de Frontieră

Trecerea podurilor peste Dunăre între România și Bulgaria pe la Giurgiu – Ruse și Calafat – Vidin este blocată luni dimineața din cauza protestelor pe care le desfășoară producătorii de cereale din Bulgaria, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră Giurgiu. Sunt proteste ale agricultorilor din Bulgaria programate pentru luni 18 septembrie și marți 19 septembrie, iar traficul este complet blocat pe teritoriul Bulgariei. Producătorii de cereale de la sudul Dunării solicită Guvernului de la Sofia să prelungească restricțiile pentru importul cerealelor din Ucraina

„În cursul acestei zile, autoritățile bulgare au informat ITPF Giurgiu cu privire la faptul că, începând cu ora 10:00, vor fi desfășurate acțiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu și PTF Vidin-Calafat. Vor fi actualizați periodic timpii de așteptare în funcție de evoluția protestului și  de modul cum acesta va afecta traficul”, arată Poliția de Frontieră Giurgiu.

Comisia Europeană a decis vineri, 15 septembrie, să nu mai prelungească interdicția de import al cerealelor și oleaginoaselor ucrainene și după data de 15 septembrie, potrivit unui comunicat de presă al instituției. „Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE. Aceasta a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina. O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt fluide și chiar în creștere”, potrivit comunicatului de presă.

Comisia transmite că Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile bruște de cereale.

„Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023. Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situație neprevăzută. Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin”, transmite Comisia Europeană.

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *