Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar PSD, a anunțat marți că a depus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă”, a declarat el într-un comunicat.
„Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot. Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate”, a mai spus Simonis.
Ce prevede proiectul PSD:
Art. I. — Capitolul XI Indemnizatia pentru limită de vârstă, conținând articolele 49 și 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.
Art. II. – De Ia data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare.
Art. III. – Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
Reamintim că în Parlament există un proiect similar, depus în mai 2022 de USR. Proiectul a fost înregistrat la Senat, dar nu a intrat nici măcar în dezbaterea comisiilor de specialitate din prima cameră, potrivit fișei oficiale.
USR a depus proiectul după scandalul creat în urma deciziei Curții Constituționale de a declara neconstituțională legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că nu s-ar fi respectat procedura parlamentară.
Judecătorii Curții Constituționale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstituțională procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Astfel, judecătorii au constatat că legea este neconstituțională datorită faptului că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.